José A. Rodríguez Barcelona | viernes, 23 de mayo de 2014 h |

Parlar amb el pacient, entendre les seves necessitats, respondre a les seves preguntes i ajudar-lo a què s’impliqui en el seu tractament i en la prevenció de la seva salut. És a dir, millorar la comunicació amb els pacients perquè es facin més responsables de la seva salut. I amb l’ajuda de les noves tecnologies.

Aquestes són algunes de les claus del present i del futur de la medicina, com han explicat els experts de la ponència “Participació del pacient i salut virtual”, durant l’MIHealth Forum, que va tenir lloc la setmana passada a Barcelona i que va reunir a experts de tot el món per parlar del futur dels sistemes sanitaris.

L’augment dels pacients crònics és un dels grans reptes dels sistemes de salut. Tres de cada quatre adults declaren tenir una malaltia crònica a Catalunya. I, segons dades de la Generalitat, poden suposar fins al 75 per cent de la despesa sanitària. “Per això és necessari establir un model deliberatiu amb ells. Per implicar-los més en la seva salut”, ha assenyalat Joan Escarrabill, director del Programa d’Atenció a la Cronicitat de l’Hospital Clínic de Barcelona. “La tecnologia és i serà important, perquè hem d’augmentar els contactes dels pacients amb el sistema de salut, i no totes les visites podran ser presencials”.

Associacions de pacients

A més, la comunicació amb les associacions de pacients pot donar informació de gran utilitat als professionals sanitaris, ja que coneixen molt bé el dia a dia de la seva malatia.

Com ha apuntat Roser Vallès, directora general d’Ordenació i Regulació Sanitàries del Departament de Salut, “una de les debilitats del sistema sanitari, que estem treballant per millorar, és la integració de les necessitats dels pacients”. I, en aquest sentit, ha destacat el paper del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, l’òrgan assessor representatiu de les associacions de pacients davant l’Administració catalana.

“Abans de la seva constitució, vam visitar més de 70 associacions de pacients per obtenir informació de primera mà”, ha afegit.

“Tinc artritis, però això no em defineix”, ha sigut la targeta de presentació de Angelica Frithiof, de Suècia, consultora en comunicació metge-pacient. Ha posat l’èmfasi en la necessitat de donar més poder als pacients. “I, per això, penso que és important augmentar la transparència del sistema. Vull estar informada dels errors mèdics i vull escollir al meu cirurgià”.

A parer seu, també cal que molts professionals sanitaris facin un esforç per canviar la visió que tenen dels pacients. “Quan el pacient vol una segona opinió, quan pregunta i pregunta… Molts metges veuen aquests pacients com difícils. I, si volem que els pacients s’impliquin, els professionals no han de transmetre que no els agraden les seves preguntes”.

El futur

“El futur és incert en molts aspectes”, ha explicat Joan Escarrabill durant el debat. “Per exemple, com quedarà el tema de les prescripcions si no es fan visites presencials? I no sabem quin serà el paper de la robòtica mèdica. Molts metges són escèptics en aquest sentit, perquè la societat també ho és”.