Potenciar els mecanismes innats de destoxicació de l’organisme i conèixer quins suplements augmenten l’eficiència d’aquestes rutes bioquímiques podria ser una estratègia eficaç per reduir l’estrès oxidatiu cel·lular i protegir la salut, segons revela un article publicat a la revista Food Chemistry pels investigadors Rafael Franco, de l’Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona, i Eva Martínez-Pinilla, de l’Institut de Neurociències del Principat d’Astúries (INEUROPA) i la Universitat d’Oviedo.
Segons el nou estudi, que analitza informació científica sobre metabolisme i salut des de la perspectiva de les lleis químiques, les propietats antioxidants que mostren les molècules en assaigs in vitro no sembla que siguin un bon indicador de la seva activitat in vivo. Tal com explica el catedràtic Rafael Franco, que és membre del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa sobre Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED), “els éssers vius que habiten en l’ambient ric en oxigen de l’atmosfera terrestre sobreviuen gràcies a reaccions químiques —majoritàriament reaccions de reducció-oxidació o redox— que no es veuen afectades de manera significativa per molècules “antioxidants””.
L’estrès oxidatiu i els radicals lliures han estat relacionats amb l’origen d’algunes malalties cròniques i també amb els processos d’envelliment. “El factor principal que contribueix a augmentar l’estrès oxidatiu en les cèl·lules de manera inespecífica és l’edat”, detalla Rafael Franco. “L’edat afecta negativament l’eficiència dels mecanismes de destoxicació, i aquest seria el mateix mecanisme que té lloc en algunes malalties en què es veu compromesa la producció dels components necessaris per mantenir el ritme dels cicles de destoxicació. L’estrès oxidatiu es produeix per deficiència en els mecanismes de destoxicació i el simple consum d’”antioxidants” no pot en si mateix revertir aquest fet”.
Com es pot potenciar els mecanismes naturals de destoxicació?
L’article publicat a la revista Food Chemistry revisa els mecanismes principals per pal·liar els efectes de l’estrès oxidatiu cel·lular desenvolupats pels mamífers al llarg de l’evolució. Entre aquests mecanismes de destoxicació, el que es coneix millor és el dels glòbuls vermells, basat en el glutatió —un tripèptid que actuaria com un potent antioxidant natural— i en l’acció de l’enzim glucosa-6-fosfat deshidrogenasa (G6PDH), que genera un altre antioxidant important, el NADPH, un coenzim bàsic en el metabolisme cel·lular.
Segons l’opinió dels experts, «els éssers vius poden gestionar de manera adequada l’estrès oxidatiu gràcies a mecanismes seleccionats durant l’evolució». Així doncs, seria necessari comprendre millor els mecanismes de destoxicació dels organismes, ben coneguts en els glòbuls vermells, però no tant en el cervell: “Si coneguéssim millor aquest sistema, es podria actuar de dues maneres diferents: d’una banda, ingerint precursors de components dels sistemes de destoxicació innats, i d’altra banda, fent que el mecanisme de destoxicació sigui més eficaç. En el cas dels glòbuls vermells, el fet de menjar aliments oxidants com les faves —que és el contrari d’ingerir antioxidants— sembla que és clau per millorar l’eficàcia de mecanismes innats de destoxicació i elevar els nivells de glutatió i de glucosa-6-fosfat deshidrogenasa. Encara que sembli paradoxal, aquesta és la via que ha utilitzat l’evolució”.
Els efectes saludables de la dieta mediterrània, amb un patró alimentari ric en components antioxidants, també es podrien explicar per la seva gran capacitat de potenciar els mecanismes innats de destoxicació en l’organisme, destaquen els autors. «En síntesi, la idea és que no cal antioxidants en un ambient que és, i ha de ser, altament oxidant: el que convé és conèixer millor els mecanismes de destoxicació i veure quins suplements en poden augmentar l’eficiència».