M. B. Barcelona | viernes, 30 de junio de 2017 h |

El proper mes de novembre es decidirà el nou destí de l’Agència Europea del Medicament (EMA). I la societat s’ha unit per mostrar el seu suport a la candidatura de Barcelona per acollir l’agència. Si tot just fa uns dies es reunia el col·lectiu mèdic per donar suport el fet que l’agència s’ubiqui a la ciutat comtal, el passat 26 de juny més de 300 persones s’han aplegat al Paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona per reivindicar també la residència de l’agència a Barcelona. Un total de 200 empreses, institucions, personalitats i representants de la societat civil catalana i espanyola van signar un manifest que l’actor Josep Maria Pou va lliurar a la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, al conseller de Salut, Antoni Comín, i al tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni. “Com a societat civil volem sumar el nostre suport i esforç per aconseguir que Barcelona es converteixi en la nova capital europea del medicament”, va dir Pou.

Acord entre governs

Actualment, 900 professionals treballen a l’EMA, dels quals 132 són espanyols, que té una incidència sobre la qualitat de vida de 500 milions de persones. El manifest destaca que Barcelona és el “principal pol de recerca del sud d’Europa” i que compta amb una “àmplia xarxa d’institucions, universitats i centres de recerca biomèdica, hospitalària i tecnològica del més alt nivell”. A més, demanen el suport transveral de la societat civil a aquest projecte que, tal com resa el document, ha de ser “transformador per a Barcelona”. A nivell polític, el govern espanyol és qui representa i defensa la candidatura de Barcelona i compta amb el suport de la Generalitat i l’Ajuntament. A aquest suport transversal i al clima d’entesa s’hi suma la societat civil i diversos representants de diferents d’àmbits empresarials com la Fundació F. C. Barcelona, CaixaBank o CataloniaBio, juntament amb tots els col·legis sanitaris, entre molts d’altres.

Bonaventura Clotet, metge reconegut per la seva llarga trajectòria en la recerca del virus de la SIDA, va destacar la importància que tindria si l’EMA s’ubiqués a Barcelona, ja que “pot ajudar a fer estudis pilots que acabin sent crucials per al desenvolupament de nous fàrmacs”.

Per la seva banda, Jordi Ramentol, vicepresident de Farmaindustria, va subratllar que el fet d’acollir l’EMA generaria 5.000 llocs de treball d’alta qualificació. “Hi ha 22 països que volen acollir l’EMA. No tindrem una altra oportunitat com aquesta. Si parlem de recerca, suposaria un salt qualitatiu molt important”, va dir. Margarida Arboix, rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va subratllar que “les universitats i centres de recerca catalans poden aportar el seu talent i transferir coneixement ja que són la major xarxa d’experts de biociències i biomedicina”.