recerca

br

Redacció Barcelona | viernes, 13 de diciembre de 2013 h |

L’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han signat un conveni de col·laboració per desenvolupar i executar projectes d’investigació en l’àmbit de la ciència bàsica orientada i ciència translacional, així com en la posterior explotació comercial dels resultats que puguin derivar-se.

Un dels projectes de col·laboració que ja està en marxa des de fa 6 mesos és el que lidera Salvador Aznar Benitah, investigador Icrea i cap del grup de Cèl·lules Mare i Càncer de l’IRB, per identificar cèl·lules que iniciïn la metàstasi en el carcinoma oral de cèl·lules escamoses.

La recerca, que ha estat finançada a l’última edició de La Marató de TV3, es durà a terme en els propers tres anys gràcies a les mostres de tumors procedents dels pacients tractats a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i a la col·laboració del Biobanc d’aquesta institució.

D’altra banda, el grup de recerca d’Enginyeria Metabòlica i Teràpia de la Diabetis, encapçalat pel Dr. Guinovart a l’IRB, col·labora en dos projectes liderats al VHIR. El primer és un estudi coordinat per Tomàs Pinós, investigador del grup de Patologia Neuromuscular i Mitocondrial, per millorar el fenotip muscular dels ratolins amb la malaltia de McArdle, malaltia rara relacionada amb l’emmagatzematge del glicogen. El VHIR proporciona aquest grup de ratolins i els coneixements sobre la malaltia, mentre que l’IRB aporta els ratolins deficitaris de la proteïna glicogen sintasa i l’expertesa sobre la seva relació amb patologies. El segon projecte, liderat per Rafael Simó, cap del grup de Diabetis i Metabolisme del VHIR, estudia des de fa un parell d’anys els mecanismes pels quals es produeix la retinopatia diabètica, especialment el paper que pot jugar l’acumulació anormal de glicogen.