José A. Rodríguez Barcelona | viernes, 17 de febrero de 2017 h |

Aproximadament 130.000 espanyols sofreixen malaltia de Crohn o colitis ulcerosa (CU), és a dir, malaltia inflamatoria intestinal. Aquest tipus de patologies causen inflamació dels intestins i poden provocar a més artritis o inflamació de les articulacions. En concret, la colitis ulcerosa es caracteritza per úlceres i inflamació del recobriment del còlon, mentre que en la malaltia de Crohn es produeix una inflamació del còlon o l’intestí prim.

Aquestes patologies, que poden restar molta qualitat de vida als pacients, es combaten amb canvis en la dieta i medicaments com corticoesteroides, AINE, immunosupressors o agents biològics, per exemple. I, en els casos més refractaris, és necessari optar per la cirurgia. Però, com explica Mónica Millán, cirurgiana de l’hospital Joan XXIII de Tarragona, aquestes intervencions presenten riscos. “En el cas de la colitis ulcerosa, per exemple, quan es realitza la ressecció del recte, hi ha risc de danyar les estructures d’el voltant i de causar lesions nervioses que a llarg termini poden provocar problemes funcionals en l’anus o disfunció sexual”.

Per això, els experts cada vegada opten més per emprar la robòtica i realitzar tècniques com la ressecció transanal. “S’empra l’orifici natural de l’anus, i després es va realitzant la ressecció des de l’anus a l’abdomen, i això sol combinar-se amb una ressecció que s’inicia des de l’abdomen. Una vegada que ambdues resseccions es troben, ja s’ha acabat la ressecció del recte”. D’aquesta manera, més enllà dels avantatges cosmètiques, ja que la tècnica no deixa cicatriu, “probablement hi hagi menys risc d’hèrnia i de lesió nerviosa”, afegeix aquesta experta.

Per la seva banda, Rocío Anula Fernández, cirurgiana de l’Hospital Clínic Sant Carlos de Madrid, assenyala que un dels reptes en malaltia inflamatoria intestinal és l’adequada planificació de l’embaràs. “Es recomana que, quan una dona desitgi quedar-se embarassada, la malaltia no estigui activa, perquè no podria medicarse”, assenyala aquesta experta.

Durant la gestació poden sorgir complicacions com que “calgui ajustar els discos de l’ostomia en augmentar el volum abdominal, ja que pot haver-hi risc de prolapse o obstrucció”. Així mateix, també cal tenir en compte que la pressió de l’úter en créixer pot comprometre el reservori.

Ja en el moment del part, Rocío Anula explica que “quan una pacient sofreix malaltia perianal està indicat realitzar una cesària”. Com explica aquesta experta, pels esforços propis del part es pot veure alterat el reservori, “i que sorgeixin lesions associades i s’afegeixi un punt d’incontinència a una pacient que ja tenia una continència limitada”.