M. B.

Barcelona

| viernes, 02 de diciembre de 2016 h |

El pressupost de Salut per al 2017 contempla una despesa de 8.750,5 milions d’euros. Així queda plasmat en el projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2017 que va presentar Oriol Junqueras, vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, el 29 de novembre. Uns pressupostos que destaquen per l’alta inversió social, concretament, destinen un 74,7 per cent a la despesa social. Fet que representa, 1.170 milions d’euros més que el 2015.

El suport de la CUP, el grup parlamentari anticapitalista, és clau perquè els comptes d’aquest any tirin endavant, sobretot després del no cupaire als pressupostos del 2016, fet que va obligar el Govern català a prorrogar els comptes del 2015. En cas que els nous pressupostos puguin ser aprovats, el departament de Salut tindria assignada per a l’any vinent una partida de despesa de 8.750,5 milions d’euros respecte als 8.342,1 milions d’euros del 2015, fet que representa un augment de 408 milions d’euros. Malgrat aquest augment, la partida destinada a Salut encara està lluny dels 9.875 milions de què disposava la sanitat catalana l’any 2010, abans de les retallades, concretament, 1.026 milions d’euros menys. Des el Sindicat Metges de Catalunya (MC) s’han mostrat totalment en contra d’aquest projecte de pressupostos, ja que consideren un “menyspreu” que el Govern perpetuï la retallada de drets al personal mèdic.

Àmbits concrets

L’augment dels 408 milions es destinarà en alguns àmbits concrets. D’una banda, prop de 128 milions es destinaran a cobrir l’augment de receptes i els nous medicaments aprovats. 83 milions addicionals per Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria (MHDA), i uns altres 31 milions per a la millora d’infraestructures i equipaments sanitaris. D’altra banda, 45 milions addicionals aniran destinats a reduir les llistes d’espera i 99 milions més per millorar el model d’atenció a les persones amb problemes de salut mental, en una “aposta pel model comunitari centrat en la prevenció, la inserció laboral i l’acompanyament a les famílies”, segons resa el document.