Mar Barberà

Barcelona

| viernes, 14 de octubre de 2016 h |

Per primera vegada, Barcelona tindrà un Pla de Salut propi. Es tracta de l’ adaptació del Pla de Salut de Catalunya a la realitat de la ciutat comtal. Segons David Elvira, director del Servei Català de la Salut (CatSalut), aquest pla “no difereix de les grans línies del Pla de Salut de Catalunya però reflecteix el caràcter dual de la ciutat de Barcelona”.

Elvira va destacar la necessitat d’una major coordinació entre els àmbits socials i sanitaris, perquè “és cert que tenim molts powerpoints fets però necessitem passar de la planificació estratègica a l’operativa i de l’operativa als projectes concrets”. Segons Elvira, el Pla de Barcelona aporta una atenció més adaptada a les necessitats de la ciutadania i potencia la seva participació, “amb millors condicions d’accés”.

Interoperabilitat de les dades

En aquest sentit, Elvira va assenyalar que el conveni signat entre el departament de Salut i l’Ajuntament per millorar la interoperabilitat de les dades socials i sanitàries és molt important “perquè sense informació no tenim coneixement i sense coneixement no podem prendre decisions”. Per a Gemma Tarafa, comissionada de Salut de l’Ajuntament, és “un pas molt important” que Barcelona disposi d’un pla adaptat a les necessitats de la ciutat ja que habitualment s’heretava el Pla de Salut de Catalunya. Tarafa ha recordat que actualment hi ha 11 anys d’esperança de vida de diferència entre alguns barris. “El pla aposta per mesures aterrades al territori, que puguin solucionar problemes reals”. Algunes de les zones que s’abordaran primer seran Sant Martí, Sant Andreu, Ciutat Vella i Nou Barris.

Deu línies estratègiques del Pla

El nou instrument específic incorpora deu línies estratègiques per resoldre els problemes de desigualtats socials en salut de la ciutat. Aquestes línes inclouen, per exemple, l’abordatge comunitari reorientant el model d’atenció primària que afavoreixi la dimensió comunitària i emmarcant-lo en una estratègia de treball en xarxa serà una de les deu línies.

Una altra de les línies se centrarà a millorar el model de prevenció, detecció, atenció i recuperació de la violència de gènere dels infants i de la gent gran. També es duran a terme accions orientades a la millora de la salut sexual i reproductiva, i a la prevenció i atenció de les malalties de transmissió sexual. D’altra banda, es definiran accions orientades a la millora de la salut mental de la població, incloent-hi les addiccions.

Durant els propers cinc anys el Consorci Sanitari de Barcelona (CSB), l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) desenvoluparan un total de 68 projectes emmarcats en les línies estratègiques.