Neurologia/ L’Hospital del Mar ha realitzat amb èxit les primeres intervencions a Espanya

br

| viernes, 17 de mayo de 2013 h |

L’Hospital del Mar ha dut a terme, per primera vegada a l’Estat espanyol, cirurgia de l’epilèpsia amb un braç robotitzat. Aquesta nova tecnologia permet al cirurgià operar pacients que fins ara estaven condemnats a patir la malaltia tota la vida i posa l’Hospital al capdavant del tractament de l’epilèpsia.

Com assenyala Rodrigo Rocamora, cap de la Unitat d’Epilèpsia de l’Hospital, si bé és cert que només es valora la possibilitat de practicar cirurgia en pacients que no responen al tractament farmacològic, al voltant d’un 30 per cent del total, també ho és que a molts d’aquests no se’ls hi podia practicar la cirurgia perquè no era possible localitzar amb precisió el focus origen que calia extreure.

Amb l’adquisició d’aquesta nova tecnologia, els metges poden superar aquest obstacle i un nombre molt més alt de pacients troben un tractament a la seva malaltia.

“Aquesta tecnologia ens permet processar les imatges del cervell en un sistema informàtic i, gràcies a la neuronavegació, executar de forma precisa les trajectòries per col·locar els elèctrodes a l’interior del cervell, evitant qualsevol dany a venes, artèries o altres zones sensibles del cervell”, explica Gerard Conesa, cirurgià responsable de les intervencions.

12 elèctrodes per intervenció

En les cinc realitzades a l’Hospital del Mar, el robot ROSA ha permès col·locar amb gran precisió una mitjana de 12 elèctrodes per intervenció (pot arribar a més de 20), sense haver registrat cap complicació. Això ha permès a l’equip de tractament de l’epilèpsia estudiar amb molta precisió les funcions cerebrals de les àrees del cervell que s’haurien d’extirpar per curar-la.

Molt ràpid

A més, un altre avantatge que presenta el robot és la seva rapidesa. “L’automatització del procés que suposa el robot permet reduir la durada de la intervenció per col·locar els elèctrodes de vuit hores a només dues, facilitant la tasca dels cirurgians i reduint el risc de complicacions”, afegeix Conesa.

Pocs centres habilitats

A Espanya hi ha molt pocs centres amb capacitat per practicar cirurgia de l’epilèpsia. Un d’ells és l’Hospital del Mar, que el passat mes de setembre va signar el conveni per conformar la Unitat Funcional de Cirurgia de l’Epilèpsia de Catalunya junt amb l’Hospital Clínic i l’Hospital de Sant Joan de Déu. La primera intervenció robotitzada es va realitzar el gener de 2013 i fins el moment ja s’ha pogut practicar a un total de cinc operacions.

L’epilèpsia és una malaltia que pateix entre un 0,5 i un 1 per cent de la població, unes 400.000 persones a l’Estat espanyol, i, malgrat que no és el més habitual, les crisis epilèptiques són, en sí mateixes, un perill real ja que poden arribar a matar el pacient mentre ocorren.