Juan Pablo Ramírez Madrid | viernes, 29 de septiembre de 2017 h |

Humanització. És el gran repte que té per davant el nou conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, es va encarregar de recordar-ho moments després de la presa de possessió la setmana passada a la Real Casa de Correus.

Ruiz Escudero assumeix la cartera sanitària amb l’objectiu de potenciar una de les grans línies estratègiques del seu predecessor en el càrrec, Jesús Sánchez Martos. El primer pas suposa el canvi en l’estructura del despartament. La direcció general de Coordinació de l’Atenció al Ciutadà i Humanització de l’Assistència Sanitària adquireix el rang de viceconselleria. Fernando Prados guanya pes en la gestió i passarà de director general a ocupar el càrrec de viceconseller.

La funció ara del titular de Sanitat serà avançar en aquest projecte que va començar al juny de 2015. La majoria de les comunitats autònomes s’han pujat al carro en aquest període, però han estat dos les que han posat especial èmfasi en aquest projecte: la Comunitat de Madrid i Castella-la Manxa. A aquesta tasca cal afegir a més altres tres prioritats, també marcades per la seva presidenta: la reducció de les llistes d’espera, la millora de les infraestructures i el reforç del caràcter públic de la sanitat. Precisament per aquests dos primers objectius, Sánchez Martos va engegar dos plans estratègics que ara Ruiz Escudero haurà de culminar.

Quant a l’últim objectiu, la situació és avui més tranquil·la que quan Cifuentes i Sánchez Martos van arribar al Govern de la Comunitat de Madrid fa ja més de dos anys. Aleshores la Conselleria de Sanitat havia fet marxa enrere en els seus plans d’externalitzar la gestió de sis hospitals de la Comunitat de Madrid.

Més diàleg

Superat aquest enfrontament, l’ambient ha continuat crispat. La fragmentació en l’Assemblea després de l’entrada de Ciutadans i Podemos han intensificat el debat polític. Sánchez Martos s’ha queixat en més d’una ocasió que els insults i les desqualificacions predominen sobre el debat polític. La situació va arribar a tal punt que al juny de 2017 va ser reprovat amb el suport del PSOE, Ciutadans i Podemos.

Davant aquesta situació, Cifuentes ha decidit donar un canvi de rumb en la Conselleria. Sánchez Martos va reconèixer després del seu cessament que havia sol·licitat fins i tot el relleu per causa de la reprovació. Ha apostat per un perfil més polític, encara que també mèdic de formació. Ja ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat al Govern madrileny. Entre 2013 i 2015 va exercir de viceconseller de Medi ambient i Ordenació del Territori de la Comunitat de Madrid, càrrec que va ocupar fins a juliol de 2015. Posteriorment, va assumir la viceconselleria de Presidència i Justícia, càrrec que ha ocupat fins dimarts passat, quan va participar per primer vegada en el Consell de Govern com a responsable de la sanitat madrilenya. Ell mateix ha reconegut que es tracta d’una “tornada als orígens”.

Cifuentes ha buscat també un perfil dialogant. La presidenta madrilenya va reconèixer el seu paper com un dels grans artífexs de l’acord sectorial per a l’administració de justícia aconseguit el passat mes de juliol. La casualitat ha volgut que la primera reunió per desenvolupar les línies de l’acord s’hagi produït quan iniciava els seus passos en la Conselleria de Sanitat.

dades biogràfiques

Nascut a Madrid, es va llicenciar en Medicina i Cirurgia per Universitat Complutense de Madrid. La seva carrera professional li ha portat a especialitzar-se en tasques d’adreça. Per seguir aquest camí ha cursat el Màster en Gestió Econòmica en l’Institut d’empresa Business School.

Abans d’assumir la Conselleria de Sanitat, ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat. Després d’exercir diferents portavocías en l’Assemblea de Madrid, en 2013 va ser designat viceconseller de Medi Ambient i Ordenació del Territori. Dos anys després, passava a coordinar la viceconselleria de Presidència i Justícia de la Comunitat de Madrid.