Miquel Vilardell, president del Collegi de Metges de Barcelona | martes, 19 de febrero de 2013 h |

És una bona notícia. Volem donar la benvinguda a la versió en català de Gaceta Médica. El fet d’utilitzar la llengua d’ús regular en el sector sanitari i de molts professionals apropa el mitjà als seus lectors de Catalunya. És important disposar d’una informació de qualitat i propera que permeti als metges i metgesses saber el que succeeix al nostre sector en temes relacionats amb els professionals, les especialitats i societats científiques, els collegis professionals, els centres sanitaris, l’administració pública, la indústria farmacèutica, etc.

Són temps difícils per a la sanitat pública i privada. Els ajustos pressupostaris i la disminució de l’activitat privada fan que l’esforç dels metges i professionals sanitaris sigui un element imprescindible per mantenir la qualitat del servei i l’excellència del nostre sistema sanitari. Per això és imprescindible el reconeixement dels professionals. Tal com hem manifestat en el Fòrum de la Professió Mèdica, aquest reconeixement és directament proporcional a la participació dels metges i metgesses en la gestió assistencial i econòmica dels recursos de què disposem i, així, evitar més retallades sobre les retribucions que, des de fa més de dos anys, estem suportant. No podem ometre la preocupació que ens provoca l’augment progressiu de la precarietat laboral, especialment dels metges més joves i d’aquells metges que realitzen la seva activitat en substitucions, cobrint horaris de nits i caps de setmana i guàrdies mèdiques.

El Collegi de Metges de Barcelona, sensible a la realitat del moment, està fent un esforç per donar suport als metges i, especialment, a aquells que tenen més problemes. És per això que, des de fa més d’un any, la Junta de Govern del COMB ha reforçat les àrees collegials que presten serveis als companys i companyes amb problemes, com són: l’Àrea Ocupacional, l’Assessoria Jurídica, el Programa de Protecció Social i les activitats de la Fundació Galatea, que es preocupen del benestar i la salut dels facultatius. En aquesta línia, el COMB està fent un esforç important per resultar al més econòmic possible al seu collegiat, congelant per quart any consecutiu la quota collegial i, en el cas de la pòlissa de Responsabilitat Civil, augmentant les prestacions i reduint en un 30% la quota trimestral.

Només des del professionalisme i el compromís de cadascú podrem fer front al futur immediat. Els metges volem assumir la nostra quota de responsabilitat. Per això necessitem bones condicions professionals i laborals i que les decisions que es prenguin en un futur immediat es facin de comú acord amb els professionals, que som els primers interessats en la supervivència d’un sistema sanitari de qualitat. És necessari un compromís polític i que la sanitat no sigui un terreny abonat en la contesa política. Si volem un futur millor per als nostres pacients i per a la ciutadania en general, hem de reclamar les condicions que ho facin possible.

Aplaudim la iniciativa de Gaceta Médica i els encoratgem a seguir informant amb rigor i independència pel bé del sistema sanitari a Catalunya.