José A. Rodríguez Barcelona | viernes, 19 de septiembre de 2014 h |

Investigadors de l’Institut Català d’Oncologia-Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (ICO-IDIBELL) han identificat cinc gens expressats de forma diferencial en les cèl·lules normals que envolten els tumors colorectals. Un descobriment que permet predir l’evolució del pacient. I que pot millorar el tractament d’un càncer que és el més freqüent a Espanya tenint en compte els dos sexes. Es diagnostiquen uns 30.000 nous casos cada any. I, d’aquests, aproximadament un 70 per cent corresponen a estadis intermedis de la malaltia,

Com explica David García-Molleví, autor principal de l’estudi, “per als pacients que estan en l’estadi 2 de la malaltia no hi ha criteris sòlids per decidir si s’ha d’afegir un tractament a la cirurgia”.

Els investigadors han desenvolupat una eina que permet mesurar l’expressió de cinc gens: ULBP2, SLC7A2, PDLIM3, AMIGO 2 (que són quatre gens de risc) i CCL11 (un gen protector). “Cada gen té un valor diferent. La nostra eina dóna un còmput global que permet classificar els malalts en funció de la probabilitat de recaiguda”.

Una tècnica molt senzilla

Aquest investigador destaca que només cal aplicar “una tècnica molt senzilla, el PCR, molt habitual i estàndard a nivell mundial. Per tant, el nostre test es pot realitzar a qualsevol laboratori del món”.

Per validar aquesta nova eina, els investigadors van realitzar un estudi retrospectiu amb 142 malalts de l’Hospital de Bellvitge. “La nostra idea, ara, és fer un assaig clínic o prospectiu”.

Nova informació sobre l’estroma

D’altra banda, aquest estudi, que s’ha publicat a la revista Oncotarget, ha permès als investigadors aprendre nova informació sobre el teixit normal que envolta els tumors. “Hem vist que aquest estroma és molt heterogeni. Es creu que, com més teixit d’aquest tipus, pitjor és el pronòstic del pacient. Però amb la nostra eina, gràcies a l’anàlisi de l’expressió dels cinc gens, podem estratificar molt millor el malalt. I veiem que un pacient que té molt teixit normal, però dóna una baixa puntuació quan es fa l’anàlisi, té millor pronòstic”.