Mar Barberà Barcelona | viernes, 21 de julio de 2017 h |

Vint-i-dos ciutats són candidates per albergar l’Agència Europea del Medicament (EMA), situada a Londres, i que, després del Brexit, s’ha d’ubicar en una altra capital europea. Una dura competició en la qual Barcelona és una de les ciutats aspirants.

El més important d’aquesta candidatura, segons la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, és que Barcelona compleix els tres punts importants que s’avaluen per acollir l’EMA. “Mantenir i garantir la seguretat dels pacients europeus, mantenir el talent humà de l’EMA i garantir amb rapidesa la continuïtat de la feina que fa l’agència mentre es trasllada”. La campanya a favor de la candidatura de Barcelona per acollir l’EMA és intensa. Montserrat va assistir, el dia 17, al col·loqui “Una oportunitat per a Espanya”, que va tenir lloc al Círculo Ecuestre de Barcelona.

A la cita barcelonina amb la ministra van assistir-hi el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Jaume Collboni (PSC), l’ex ministre d’Interior Jorge Fernández Díaz; Belén Crespo, directora de l’Agència Espanyola del Medicament i el Producte Sanitari, i Maria Jesús Fraile, subdirectora de Sanitat, entre altres personalitats.

L’èxit d’aquesta campanya, segons va reconèixer Montserrat, rau en la bona coordinació entre les tres administracions; la de l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb la resposta positiva i el suport que està oferint la societat. “Els ciutadans no entendrien ni ens perdonarien que no anéssim a l’una amb aquesta candidatura”, va subratllar.

Trasllat ràpid i eficaç

Montserrat va destacar que “fins ara, moltes vegades, les seus de les agències s’havien decidit per motius basats en aspectes polítics. En canvi, ara s’ha fet un procés amb criteris tècnics, objectius i transparents per decidir on van les agències financera i de medicaments que marxen de Londres”.

Amb tot, Montserrat va reconèixer que la candidatura de Barcelona competeix amb grans rivals, com Bratislava. “Els països de l’Est no tenen cap agència europea i un dels requisits per acollir l’EMA és el de la dispersió geogràfica, fet que els afavoriria”.

Cal destacar que, amb 31 centres d’investigació biomèdica, Barcelona ocupa el novè lloc entre les millors 60 ciutats d’empreses altament innovadores. “En els últims quatre anys s’han creat més de 175 noves companyies en l’àmbit de la biomedicina i les ciències de la salut a Barcelona, aquest fet demostra que creiem en Catalunya i la veiem com a terra d’innovació i emprenedoria”, va destacar Montserrat.

Segons la titular de sanitat, bona part de “la recuperació de la crisi ha estat gràcies a les potents xarxes de connexió entre el teixit empresarial espanyol”. En aquesta línia, ha subratllat que 26 de les 34 farmacèutiques més potents de l’Estat estan a Barcelona.A Espanya hi ha més de 200.000 persones que es dediquen a la investigació i el país és líder en assajos clínics de medicaments en teràpies avançades. “Som el segon país d’Europa en assajos clínics, i hem crescut un 30 per cent des de l’any 2005”, va dir la ministra.

Montserrat va transmetre, en tot moment, un missatge encoratjador i va instar el teixit empresarial a exercir d’ambaixador d’aquesta candidatura i a anar units. “Hem de creure en les nostres fortaleses. Si l’EMA ve a Barcelona, no només augmentarà el capital per al nostre país sinó que significarà un abans i un després”. A més, la ministra va recordar que les més de 1.600 empreses que a dia d’avui conviuen al voltant de l’EMA a Londres també es traslladarien a Barcelona.

Tanmateix, Montserrat va explicar que, quan va estar a la seu de l’EMA, tot just fa uns dies, els treballadors de l’entitat, responent un qüestionari d’opinió, van coincidir a dir que volen venir a Barcelona. “La resposta de la majoria dels treballadors, amb molta diferència, és que volen que l’agència es traslladi aquí”, va afegir Montserrat.

La ministra també va voler agrair al Consell de Suport, format per la societat civil, tota la seva ajuda i el seu treball per fer forta la candidatura de Barcelona. “Us animo a ser ambaixadors de la candidatura perquè l’EMA és una oportunitat única que no podem desaprofitar”, va destacar.

D’aquí a dues setmanes, el 31 de juliol, finalitza el termini de presentació de candidatura i l’1 d’agost es farà públic el llistat dels països que s’han presentat.

D’altra banda, no serà fins al mes de novembre quan el Consell Europeu triï la ciutat guanyadora. Abans, però, concretament el 6 d’octubre, cada país farà una presentació de 6 minuts per defensar la seva candidaura.