Mar barberà Barcelona | viernes, 19 de junio de 2015 h |

El trinomi investigació-indústria-administració es va convertir en el punt central del face to face que varen protagonitzar, el passat 19 de juny, Federico Plaza, vicepresident executiu de l’Institut Roche, i Manel Esteller, director del programa d’epigenètica de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Bellvitge. En aquest acte es va destacar la importància de connectar els tres sectors per tal que els avenços que es fan en el camp de la investigació arribin, com més aviat millor, a la indústria i, per tant, al pacient.

Plaza com a representant de la biotecnològica Roche i Esteller com a investigador van coincidir en què, actualment, estem vivint “un salt qualitatiu” a l’hora d’abordar malalties com, per exemple, el càncer. “Hem creat un kit diagnòstic que permet detectar l’inici d’un tumor i l’oncòleg, a partir d’aquí, ja pot prendre una decisió sobre com derivar el pacient. Aquest producte no existia fins ara”, va assenyalar Plaza, qui també va ressaltar que aquest descobriment “era sòlid científicament però encara no s’havia dut al mercat”. Aquí rau la importància d’enllaçar apropiadament els tres sectors, va afirmar.

Per la seva banda, Esteller va assenyalar la necessitat d’una formació científica per aquelles persones que prenen decisions en temes de salut . “S’ha de reforçar la comunicació entre la investigació més acadèmica i la investigació d’indústria”. Plaza va reconèixer que, des de Roche, han de millorar la manera de dissenyar els assajos clínics i d’escurçar el temps per tal que els fàrmacs puguin arribar ràpidament al mercat.

Pagament per resultats

Pel que fa al finançament, Plaza va apostar pel model de pagament en funció dels resultats. “Això fa que els nous productes s’especialitzin i ja no vagin a tothom sinó a un grup concret de pacients”. Per la seva banda, Esteller va incidir en la necessitat d’invertir més en investigació. “L’aposta per la ciència és una aposta transversal que no entén de colors polítics ni de legislatures. És molt difícil veure en un programa electoral una partida destinada a investigació”, va dir l’expert.