josé A. rodríguez Barcelona | viernes, 14 de octubre de 2016 h |

Experts nacionals i internacionals en epigenètica i càncer s’han reunit per quart any consecutiu al Cosmocaixa, a Barcelona, per parlar sobre els mecanismes de regulació genètica i epigenètica del càncer convocats per B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”. Una trobada que ha permès posar sobre la taula algunes de les línies de recerca més interessants en el camp de les neoplàsies. Els científics van debatre sobre regulació epigenètica, factors de transcripció de l’ARN, biologia de les cèl·lules mare o el microambient de l’interior dels tumors, així com sobre la informació dels genomes dels tumors per entendre la reprogramació cel·lular que es dóna durant la progressió d’un càncer.

En aquest sentit, Raúl Méndez, responsable del grup de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona sobre diferenciació cel·lular, va comentar que una important línia de recerca és “la dependència dels tumors de la reprogramació de l’expressió gènica a nivell traduccional”. Es tracta, com va dir aquest expert, d’anar més enllà de les mutacions i els canvis en el genoma que es produeixen en el càncer, per centrar-se en la reprogramació a nivell de la traducció de l’ARN missatger en proteïnes. En concret, el grup de Méndez treballa en una família de proteïnes denominada CPEB (cytoplasmic polyadenylation element binding), que controlen la traducció d’ARN específics.

Méndez va assenyalar que està investigant en tumors de pell el paper “de l’estrès cel·lular, que activa aquests mecanismes que, al seu torn, activen la traducció d’ARN missatgers que codifiquen per a proteïnes implicades en la supervivència i el procés d’iniciació del tumor”.

Les cèl·lules tumorals, per adaptar-se a les situacions d’estrès, es beneficien d’uns factors de creixement que les permeten sobreviure en aquestes condicions. En el laboratori, amb ratolins knockout, Méndez ha observat que “en eliminar aquestes proteïnes, els tumors no poden sobreviure i desapareixen”. Malgrat que el grup de Méndez treballa en projectes per desenvolupar inhibidors d’aquestes proteïnes, “aquests són encara molt incipients”. Aquest mecanisme està implicat en totes les fases del càncer, des de l’inici a la metàstasi.

Heterogeneïtat tumoral

Per la seva banda, Eduard Batlle, responsable del laboratori de recerca en càncer colorrectal de l’IRB Barcelona, va comentar que un debat obert en el camp del càncer és com es combinen les dues maneres d’entendre l’heterogeneïtat dels tumors. “D’una banda, hi ha una visió que assenyala que l’heterogeneïtat tumoral es deriva del fet que els diversos tipus de cèl·lules tenen diferents mutacions. Una altra visió és que les cèl·lules són heterogènies perquè estan organitzades d’acord a una jerarquia cel·lular que defineix com són de tumorogèniques”.

Segons aquesta segona visió, va dir Batlle, algunes cèl·lules són molt tumorogèniques i poden regenerar els tumors. “Encara no es comprèn molt bé com es combinen aquestes dues fonts d’heterogeneïtat —va assenyalar—. Així que s’està intentant entendre com la diversitat a nivell de mutacions influeix en el comportament jeràrquic de les cèl·lules tumorals”.