Gaceta Médica Barcelona | viernes, 21 de octubre de 2016 h |

El càncer de mama és el càncer més freqüent en les dones i el risc de patir-ne augmenta amb l’edat: la majoria de casos se solen donar per sobre dels 50 anys. Des d’inicis del 2016, a Catalunya, s’han diagnosticat un total de 4.687 nous casos de dones amb càncer de mama. És el tumor més diagnosticat en aquest sexe, i representa el 28 per cent de tots els tumors malignes. Des de 1994, la incidència d’aquest tumor es manté estable després d’uns anys d’augment sostingut.

La taxa de mortalitat de càncer de mama a Catalunya és de 12,1 defuncions per cada 100.000 dones. Durant el 2016 s’han registrat un total de 982 defuncions. S’ha de remarcar, però, que la mortalitat per aquest tumor disminueix des de 1994 a un ritme del 2,6 per cent cada any. Aquesta evolució favorable és fruit de les millores terapèutiques i dels programes de detecció precoç implementats al nostre país. La taxa de mortalitat a Catalunya és més baixa que a la resta de països europeus.

Protocol a l’Hospital del Mar

D’altra banda, un grup d’oncòlegs i especialistes en medicina interna de l’Hospital del Mar i investigadors del Programa de Recerca Musculoesquelètica de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) coordinen des de fa 9 anys un Programa de Salut Òssia en dones amb càncer de mama, que acaba d’incloure-hi la pacient número 1.000, i n’han avaluat els beneficis. Aquest programa protegeix la salut òssia de les pacients que han superat un càncer de mama amb receptors hormonals positius i que necessitaran tractaments de manteniment de llarga durada que poden provocar osteoporosi. En aquest sentit, s’estima que una de cada tres dones necessita un tractament per a l’osteoporosi després de superar un càncer de mama. Des que es va aprovar l’ús dels inhibidors de l’aromatasa, un fàrmac que s’usa en el tractament adjuvant del càncer de mama amb receptors hormonals positius, l’osteoporosi està en el punt de mira dels experts de l’Hospital del Mar.

El Programa de Salut Òssia en dones amb càncer de mama és un protocol coordinat per oncòlegs i internistes especialitzats en salut òssia. “Quan una pacient té un càncer de mama amb receptors hormonals positius i sabem que li haurem de prescriure inhibidors de l’aromatasa, ja activem el protocol amb els internistes”, explica Ignasi Tusquets, director del Programa de Salut Òssia i cap de secció del Servei d’Oncologia. “Avaluem la pacient de manera exhaustiva amb paràmetres bioquímics, densitometries òssies i un estudi morfològic, i fem un diagnòstic de com té els ossos des del primer moment”, puntualitza Xavier Nogués, cap del Servei de Medicina Interna i codirector del Programa.