Mar Barberà

Barcelona

| viernes, 18 de noviembre de 2016 h |

Com afecta la incursió de la tecnologia mòbil en l’àmbit de la salut? La XIV Jornada Fòrum CIS-UOC, celebrada el passat 15 de novembre al CosmoCaixa de Barcelona, va posar sobre la taula aquesta qüestió. La Jornada, organitzada per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Societat Catalana de Salut Digital va posar de manifest com es pot facilitar un contínuum en l’atenció personalitzada dels pacients i, al mateix temps, com es pot fomentar la col·laboració entre professionals sanitaris de camps aliens a través de l’ús de la tecnologia mòbil.

Segons Joan Escarrabill, director del Programa d’Atenció a la Cronicitat de l’Hospital Clínic, la incursió de les noves tecnologies s’ha de fer a poc a poc però “amb visió global perquè sinó estàs fent coses aïllades que no tenen cap sentit”. Escarrabill va reconèixer el canvi que suposarà la incursió de les noves tecnologies mòbils en la relació metge-pacient. “Òbviament, les visites presencials seguiran existint però la tecnologia ens permetrà tenir més contactes amb algú del món sanitari, no cal que sigui el nostre metge. Aquest fet és molt important pel malalt perquè l’apropa al cos mèdic i li estalvia desplaçaments. Serà una manera d’apropar-se però diferent”, va dir.

A Catalunya, un total de 574 professionals i 3.612 pacients fan servir la Historia Clínica Compartia (HC3). Oscar Solan, Responsable Funcional Historia Clínica Compartida (HC3) de TIC Salut, va parlar sobre l’aplicació de la tecnologia mòbil en l’elaboració de la història clínica. El Departament de Salut va impulsar, l’any 2007, l’HC3 i ara està ampliant els serveis. Una eina que agrupa el conjunt d’informació clínica d’un pacient al llarg del seu procés assistencial i permet l’accés de manera organitzada als professionals assistencials. “Tenim més de 180 milions de documents. Fins ara ens hem centrat molt en la quantitat i ara mirem la qualitat”, va dir Solan. Un dels avantatges que ofereix l’HC3 al ciutadà i als professionals sanitaris és la disminució en la duplicació de les proves diagnòstiques.

El paper del pacient actiu és una de les novetats que inclou l’HC3. “Per primera vegada el ciutadà no només llegeix la informació sinó que també hi posa dades —va dir Solan—. Estàvem molt acostumats a fer desenvolupaments pensats pel professional. Ara estem ampliant el servei per tal que professionals i pacients ja puguin intercanviar informació”.