Juan Pablo Ramírez Madrid | viernes, 09 de septiembre de 2016 h |

El Servei Català de Salut (CatSalut) treballa en alternatives per millorar les condicions laborals dels professionals sanitaris sense que això impliqui una millora de les retribucions. “L’evidència és que el marc pressupostari no ens permet millorar els salaris”, va explicar el director general del CatSalut, David Elvira, durant una trobada organitzada per Excutive Fòrum Espanya, amb la participació de la companyia farmacèutica Abbott.

Elvira es referia a la pròrroga pressupostària a la qual es va veure obligat aquest any el Govern. Davant la impossibilitat d’incrementar els sous, Elvira va plantejar dues alternatives per a la millora de les condicions laborals dels professionals sanitaris. La primera consisteix en realitzar un esforç inversor que permeti modernitzar els equipaments tecnològics dels hospitals i centres catalans. D’aquesta manera, els metges trobarien facilitats per realitzar un diagnòstic.

La segona iniciativa consisteix en el posada en marxa d’un pla de recerca i innovació que estarà llest aquest mateix mes. “Els professionals ens demanen més temps per investigar”, va assenyalar Elvira. L’estratègia estarà dotada amb 10 milions d’euros, que es distribuiran en ajudes competencials per a projectes sanitaris.

Canvi de mode

El Departament de Salut es troba immers en un canvi de model, encara que Elvira va admetre que no es podran completar totes les reformes aquesta legislatura pel marc pressupostari. “Hem abaixat els preus dels medicaments i els salaris i amb prou feines hem invertit. La política de retallades no és sostenible”.

Elvira va defensar la necessitat de reforçar el dret a la salut per contrarestar els efectes del Reial Decret 16/2012. Amb aquesta finalitat, el Departament ultima una llei de salut, que permeti garantir la universalitat del sistema sanitari. “En breu entrarà en tràmit parlamentari”, va anunciar. La norma no implica un increment de la despesa. “En termes d’impacte, tracta d’elevar a rang de llei el que ja estem fent. És una irresponsabilitat no atendre pacients”, ha manifestat. Un altre dels drets que permet assegurar la normativa és l’accés al sistema sanitari.

Per a la consecució d’aquest objectiu, Elvira aposta per reforçar l’atenció primària, una iniciativa que segueix l’exemple de les reformes iniciades pel Sistema Nacional de Salut britànic (NHS, per les sigles en anglès). Elvira va anunciar que incrementaran els recursos per a aquest nivell assistencial amb la intenció que es redueixin els temps per accedir a la consultes externes i a les proves diagnòstiques i impedir així que puguin incrementar-se les llistes d’espera.

Junt amb aquestes reformes, un altre dels reptes del conseller de Salut, Antoni Comín, és augmentar la transparència en la publicació dels resultats en salut, així com en els contractes. “Així fem un favor a l’eficiència”, va expressar Elvira.

El director general del CatSalut va confirmar que Catalunya continuarà endavant amb el procés per albergar la seu de l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès), que fins ara es trobava al Regne Unit, país que acaba d’anunciar la seva sortida de la Unió Europea. Elvira va destacar que la posició de la Generalitat és independent al procés de desconnexió que Catalunya pretén dur a terme amb Espanya. “Està en el nostre full de ruta i volem tenir aquestes institucions”.

De manera paral·lela, el Govern treballa en la posada en funcionament de la seva pròpia agència del medicament. L’objectiu del Departament de Salut és que pugui veure la llum abans que finalitzi l’actual legislatura. “Ens donaria eficàcia en la gestió del medicament”, ha argumentat.

LA XIFRA

10
Milions d’euros

anuals és la dotació pressupostària amb què comptarà el pla de recerca i innovació que està enllestint el Departament de Salut. Aquesta iniciativa s’emmarca dins de l’objectiu del Servei Català de Salut (CatSalut), que pretén respondre a les sol·licituds de metges i infermers que han reclamat més temps per poder dur a terme projectes d’investigació. Dins d’aquest desig de millorar les condicions laborals dels professionals es troba també la millora de l’equipament.