José A. Rodríguez Barcelona | viernes, 11 de noviembre de 2016 h |

Disposar de biomarcadors que permetin predir quins tipus de pacients oncològics es poden beneficiar de la immunoteràpia és un dels principals reptes en el camp de les neoplàsies, com van comentar els experts congregats en la 2ª Reunió de Recerca Traslacional en Melanoma, celebrada a l’Hospital Universitari Qurón Dexeus de Barcelona.

En melanoma, aquest tipus d’abordatge terapèutic és ja una realitat clínica actualment. Però no tots els pacients responen a aquest tractament, com va assenyalar Aleix Prat, cap d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic de Barcelona. Aquest expert va comentar que “amb fàrmacs com ipilimumab la resposta està entorn del 10 per cent dels pacients, mentre que amb els medicaments més nous, com els anti-PD-L1, aquesta resposta ascendeix al 30-40 per cent”.

En aquest sentit, Aleix Prat va comentar que està duent a terme un estudi amb el sistema NCounter, que, gràcies a la seva avançada tecnologia, permet explorar l’activació immunològica del tumor. “Hi ha molts tipus d’activació immunològica, i dades recents assenyalen que la resposta als anti-PD-L1 dependrà del tipus d’activació”. En el citat estudi, realitzat amb 65 pacients de melanoma, càncer de pulmó i càncer de cap i coll, i tractats amb anti-PD-L1, “s’han analitzat perfils immunològics i s’ha vist que aquests s’associen a la resposta als fàrmacs”. Per tant, apunta Prat, els perfils immunològics podrien ser un marcador per seleccionar als pacients amb aquestes patologies que es poden beneficiar de la immunoteràpia.

Dades reproduïbles

Una altra derivada interessant de l’estudi que està realitzant aquest expert “és que l’anàlisi d’aquests biomarcadores es pot dur a terme d’una forma molt reproduïble. I això és un factor molt important, perquè s’està avaluant la inmunohistoquímica, és a dir, quin és l’estat de l’activació del sistema immune en els tumors. Però no és fàcil mesurar l’expressió dels marcadors en inmunohistoquímica, perquè aquests són molt subjectius, un fet que, en canvi, no ocorre amb la plataforma que estem emprant”.

D’aquesta manera, gràcies al sistema NCounter “analitzarem 730 diferents gens immunològics, que estan associats a diferents tipus d’infiltració immunològica, relacionats amb els limfòcits T, els limfòcits B, les cèl·lules dendrítiques, els macròfags… Podem analitzar cada gen a nivell individual i després les firmes genòmiques, és a dir, els gens agrupats per funcions”, va afegir.

Càncer i VIH

Per la seva banda, María González-Cao, oncóloga mèdica de l’Institut Oncològic Dr. Rosell (Hospital Universitari Quirón Dexeus), va parlar sobre la relació entre el càncer i el virus de la immunodeficiència humana (VIH). “En el camp del càncer, actualment hi ha tractaments d’immunoteràpia eficaços per al melanoma, amb checkpoins inhibitors com els anti-PD-L1 o els anti-PD-1”.

Però, com va assenyalar aquesta experta, “els pacients amb VIH sempre han estat exclosos dels assajos clínics amb els nous fàrmacs. Avui dia, quan la immunoteràpia ja és una realitat, no hi ha dades clíniques sobre l’eficàcia d’aquesta en aquests pacients. I moltes vegades se’ls nega aquest tipus de tractaments per aquest motiu”.

Per això, aquesta experta va comentar que està previst que en els propers mesos s’engegui un important estudi fase 2 amb pacients que presenten càncer i VIH alhoras amb l’objectiu d’avaluar l’ús dels anti-PD-1.