La restauració de certs tipus de ceguesa serà possible durant la propera dècada. Així ho van assegurar diversos experts durant una reunió d’investigadors internacionals sobre els nous tractaments per lluitar contra la ceguesa. La trobada va ser convocada per B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”, i coorganitzada per Barcelona Macula Foundation, el Centre de Regulació Genòmica (CRG) i la Fundació Leitat.
Els avanços de la recerca proporcionen noves teràpies que combinen la medicina regenerativa, la teràpia gènica, la fotònica i la nanotecnologia. Els nous tractaments permetran guarir les malalties degeneratives de la retina, la principal causa de pèrdua de visió.
“Anirem eliminant formes de ceguesa, una a una —va assegurar Jordi Monés, líder d’aquest B·Debate i director de la Barcelona Macula Foundation—. Hi ha algunes patologies que fins ara no tenien tractament i que ara podrem començar a controlar”. Com va comentar aquest expert, per a aquells pacients que han sofert una deterioració irreversible, l’única solució per restaurar la visió serà repoblar amb cèl·lules noves que s’integrin en el teixit atròfic. La teràpia gènica pot contribuir a la viabilitat d’aquests trasplantaments, així com també a intentar evitar que les malalties arribin a fases avançades.
Algunes de les malalties més freqüents que causen ceguesa són la degeneració macular, el trastorn de ceguesa més important associat a l’edat i l’envelliment de l’ull, així com la causa principal de ceguesa al món occidental, o la retinitis pigmentària, la principal causa de ceguesa total, degenerativa i hereditària, que afecta a 1 de cada 2.000 persones.
“La recerca aplicada, la col·laboració multidisciplinària i la transferència de les tecnologies són factors clau per assegurar un impacte real en la societat general, i en particular als pacients afectats per a aquestes patologies. És per això que aquest B·Debate permet crear col·laboracions amb aquest objectiu”, va explicar Joan Parra, director general de Leitat.