J. A. R . Barcelona | viernes, 13 de enero de 2017 h |

Les spin-off són una manera d’emprendre des de l’àmbit acadèmic habitual en altres països, però, encara, són notícia a Espanya. Ara, Mosaic Biomedicals, la primera spin-off que va sorgir del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), continua amb la seva tasca innovadora, ja que s’ha fusionat amb Northern Biologics Inc. per desenvolupar MSC-1, anticòs humanitzat contra el càncer. Mosaic compta amb el suport de Versant Ventures, Caixa Capital Risc i inversors particulars, i també està participada per la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (Icrea) i l’Institut de Recerca Vall d’Hebron (VHIR).

Com explica Joan Seoane, co-fundador i membre del Consell Directiu de Mosaic, “al VHIO vam descobrir LIF, una citocina pleiotròpica que es sobreexpressa en certs tumors sòlids. I vem pensar que es podria desenvolupar un fàrmac (MSC-1) contra aquesta diana”. La idea de crear una spin-off permetrà que els possibles beneficis també arribin al VHIO, el VHIR i el programa Icrea. Però posar en marxa aquesta iniciativa no ha estat una tasca lliure de trabes, ja que, com afegeix, aquest expert, “a Espanya manca una cultura d’spin-off. No ha estat fàcil fer entendre l’objectiu final d’aquest projecte i es podrien millorar les qüestions administratives”.

Judit Anido, co-fundadora i directora general de Mosaic, explica que aquesta spin-off està especialitzada en el desenvolupament de fàrmacs contra el càncer, en l’ambit de les cè·lules mare tumorals i el sistema immune. I el fàrmac que tenen més avançat és MSC-1. “Es tracta d’un anticòs humanitzat dissenyat contra LIF. En models preclínics hem vist que pot ser molt eficaç contra diferents tumors, i ja hem fet estudis de toxicologia. A mitjans d’aquest any iniciarem un estudi multicèntric amb participació de centres com el VHIO i el Memorial Sloan Kettering de Nova York per estudiar l’eficàcia en tumors cerebrals, d’ovari, de pulmó i de pàncrees”.

Seoane explica que LIF és una citocina que secreten les cèl·lues i que diu a altres cèl·lules, sobretot les cèl·lules mare tumorals, que proliferin i siguin més agressives. “MSC-1 s’uneix a aquest factor específicament i el bloqueja per impedir aquesta comunicació”.