GM Barcelona | viernes, 10 de marzo de 2017 h |

El dany provocat per l’hàbit de fumar és un dels principals temes del congrés de la Societat per a l’Estudi de la Nicotina i el Tabac (SRNT, per les seves sigles en anglès), que s’ha celebrat a la ciutat italiana de Florència. Segons xifres de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el tabac provoca cada any la mort de sis milions de persones. D’aquesta quantitat, més de cinc milions són fumadors directes, mentre que 600.000 són passius.

En l’actualitat, pràcticament una setena part de la població mundial fuma. L’OMS calcula que existeixen 1.000 milions de consumidors de tabac al món, dels quals el 80 per cent viuen en països d’ingressos mitjans o baixos.

La OMS ha advertit en més d’una ocasió que la prohibició d’anuncis de tabac ha aconseguit reduir el consum. En alguns països on la prohibició és total, el consum ha decaigut en un set per cent, encara que podria arribar al 16 per cent. No obstant això, solament 29 països, que representen el 12 per cent de la població mundial, han prohibit completament totes les formes de publicitat, promoció i patrocini del tabac.

Ajuda per deixar de fumar

Davant aquesta situació, l’OMS adverteix que els fumadors necessiten ajuda per deixar el tabac. Només 24 països, que representen el 15 per cent de la població mundial, disposen de serveis nacionals integrals per ajudar als consumidors a deixar de fumar.

Al principi, s’havia associat l’ús de vareniclina a un augment de risc cardiovascular i neuropsiquiátric, però posteriors estudis han posat de manifest la seguretat d’aquests productes.

Durant el congrés es van presentar les dades de l’estudi CATS, que avalua el risc cardíac associat a diferents teràpies de cessació tabáquica, com vareniclina, bupropió i substitutius de la nicotina. L’assaig clínic s’ha dut a terme en 6.293 pacients amb o sense trastorns psquiátrics que van completar l’estudi i el consum de cap dels fàrmacs s’associa a un augment del risc cardiovascular.

L’estudi Eagle, un any abans, ja havia demostrat que vareniclina no tenia efectes neuropsiquiàtrics en pacients sense antecedents en aquest tipus de patologies.