Premios BiC
GM Barcelona | martes, 19 de septiembre de 2017 h |

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en col·laboració amb la Universitat d’Oviedo i el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (Cibersam), han dissenyat una prova que permet determinar les capacitats cognitives dels pacients amb esquizofrènia. La prova consta d’un grup de tests seleccionat pels investigadors que permet, en només vint minuts o menys, segons el cas, examinar en l’esquizofrènia la capacitat de memòria a curt termini, de rapidesa mental, així com les capacitats organitzatives.

Una de les principals novetats de la bateria de proves que han seleccionat els investigadors, dirigits per Silvia Zaragoza, radica en que, a més de ser breu, inclou test coneguts que són a disposició dels metges i psicòlegs experts en la Salut Mental. A més, les proves ja existeixen traduïdes a molts idiomes per la qual cosa poden ser utilitzades en pacients de diferents procedències. Un altre avantatge de la bateria és la seva fàcil administració, el que facilita la seva utilització per part del personal sanitari per avaluar pacients amb esquizofrènia. El test permet al personal sanitari avaluar, estudiar i comentar símptomes de la malaltia que normalment no es tenen en compte i que faciliten tractar cada cas de la millor manera possible.

“En l’esquizofrènia, és desitjable que el pacient arribi a la màxima funcionalitat i independència possibles, tot i que no sempre acaba sent així”, explica Sílvia Zaragoza. “Aquesta prova permet millorar l’adaptació del pacient a la seva vida. Per exemple, si un pacient és més lent mentalment, però no té afectada la memòria a curt termini, tindrà més possibilitats de tenir una vida independent que si la memòria està també afectada”, afegeix.

Aquesta bateria de proves constitueix un pas molt important per posar a disposició de pacients un examen específic, que pot realitzar-se a través dels centres de referència (CSM) o de centres privats. Després d’un examen inicial, els clínics també poden realitzar un seguiment de com evolucionen els pacients al llarg del temps o també confirmar si els canvis en la medicació empitjoren l’atenció o la memòria, queixes que són freqüents en les visites de rutina.