Mar Barberà Barcelona | viernes, 30 de junio de 2017 h |

La plataforma Societat Civil Catalana va organitzar, el 27 de juny, un col·loqui amb l’objectiu de posar sobre la taula diferents aspectes del sistema sanitari català i espanyol. Sota el títol “La salut ens uneix?”, l’associació va convidar, a l’Hotel Alexandra de Barcelona, a diferents representants polítics de l’àrea de sanitat de la Generalitat.

Álex Ramos, vicepresident de l’entitat i moderador de l’acte, va explicar que l’associació hagués volgut que hi fossin tots els representants polítics en l’àrea de sanitat, “però alguns han declinat la invitació”. El debat va comptar amb les intervencions de l’ex conseller de Salut del Govern basc, José Manuel Freire; el diputat de Ciutadans, Jorge Soler; la diputada del Partit Socialista de Catalunya, Assumpta Escarp; i el diputat del Partit Popular de Catalunya, Santi Rodríguez.

Targeta sanitària única

Actualment, els ciutadans espanyols que es troben en una comunitat autònoma diferent de la seva poden tenir dificultats en el moment d’usar la seva targeta sanitària. Per aquest motiu, Assumpta Escarp va demanar “una única targeta a nivell estatal perquè no hi hagi traves administratives d’atenció sanitària. Quan un pacient viatgi per Espanya amb una targeta única se li facilitaria l’accés al sistema sanitari. A més, s’hauria d’establir una connexió dels sistemes sanitaris autonòmics, per poder tenir accés a la història clínica de qualsevol pacient des de qualsevol lloc”. Segons Jorge Soler, l’indicador d’esperança de vida del sistema sanitari espanyol ocupa la vuitena posició de 195 països del món. “Aquesta vuitena posició s’ha aconseguit agregant talent de tot l’Estat, no entenc que hi hagi gent que es vulgui separar”. Pel que fa als trasplantaments, Santi Rodríguez va afirmar que “tenim un sistema sanitari molt reconegut i un sistema de trasplantaments líder al món i la clau de l’èxit es troba en la solidaritat entre les comunitats autònomes”. En aquesta línia, Josep Manuel Freire, ex conseller de Salut del Govern basc va destacar que el Sistema Nacional de Salut “és un dels més grans èxits de la Espanya moderna, la nostra generació té la responsabilitat de millorar-lo i junts ho podem fer”.