Mar Barberà Barcelona | viernes, 28 de abril de 2017 h |

Durant els anys de crisi, entre 2011 i 2015, s’han destruït 2.407 llocs de treball sanitaris a Catalunya. Amb l’objectiu de revertir aquesta situació, el departament de Salut va iniciar, durant el mateix 2015, un procés de reconversió de contractes eventuals en interins. Així, durant l’any 2016, s’han reconvertit 1.768 llocs de treball. Ara, el conseller de Salut, Toni Comín, ha anunciat que durant aquest any es reconvertirán 500 llocs de treball més. Aquestes mesures formen part del Pla de Garantia de l’Estabilitat Laboral, que, per primera vegada, ha trobat el consens de 21 entitats del sector sanitari, des de col·legis professionals fins a sindicats. El document recull una sèrie de mesures encaminades a millorar la situació assistencial de tots els professionals sanitaris, en especial, els més joves.

En la presentació del Pla, el conseller Comín ha destacat que “aquest Pla és un dels projectes més rellevants d’aquest mandat en l’àmbit de Salut” i que des del primer moment s’ha engegat “amb voluntat de diàleg i participació” de tots els agents implicats i “amb la intenció de compartir dades i aportar transparència”.Segons Núria Cuxart, presidenta del Consell de Col·legis d’infermeres i d’Infermers, “celebrem el pla perquè toca de peus a terra i l’hem fet junts. Per tant, entenem que apropa els col·lectius”, ha dit Cuxart qui ha afegit que “a més, el pla té especial sensibilitat amb el col·lectiu més jove”. Per la seva banda, el president del sindicat Metges de Catalunya, Jordi Cruz, ha reiterat la importància de la participació conjunta amb la que compta aquest pla. “És bo que hi siguem tots els actors. Tanmateix, nosaltres ens hem adherit amb la condició que aquestes mesures s’apliquin de manera immediata”, ha afirmat.

Creació d’un observatori

El pla també preveu la creació d’un observatori de qualitat de la contractació laboral en el sistema sanitari públic que fomenti l’impuls de polítiques d’estabilització i de conciliació laboral i familiar. Durant aquest any, Salut impulsarà el nou organisme que comptarà amb una comissió tècnica en la que participaran les corporacions professionals, sindicats i representants de les organitzacions sanitàries i es redactarà una guia de bones pràctiques.