Mar Barbera Barcelona | viernes, 01 de septiembre de 2017 h |

Les vacances s’han acabat i les agendes polítiques comencen a omplir-se. Salut, igual que la resta de departaments, arrenca aquest últim trimestre pendent del referèndum de l’1 d’octubre.

JxSí i la CUP han presentat el dilluns 28 d’agost al Parlament la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República. El text d‘aquesta llei entrarà en vigor el dia 2 d’octubre si guanya el ‘Sí’ en el referèndum. En cas que s’imposi el ‘No’, la llei quedarà inhabilitada i es convocaran noves eleccions.

Abans de l’1 d’octubre, però, hi ha uns quants dies que marcaran el calendari polític català. D’entrada, les dues formacions polítiques, JxSí i la CUP, planegen dur a terme un procés exprés per a la convocatòria del referèndum, que consistiria a introduir en l’ordre del dia del ple de la setmana que ve la votació de la llei del Referèndum, un cop aquest hagi començat. Per aquest motiu, a finals de la setmana que ve el Govern català podria signar ja el decret de convocatòria de l’1-O.

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha expressat en reiterades ocasions, la seva aposta decidida perquè Catalunya esdevingui un Estat independent. En les últimes declaracions de Comín al respecte, en una conferència a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) aquest mes d’agost, va defensar la independència com un “salt polític que permetrà salvaguardar la qualitat del sistema sanitari català”.

El titular de Salut considera que si Catalunya s’independitza, es podrà garantir “un sistema sanitari públic, equitatiu i sense diferències per a ningú”, va dir. Pel que fa a les llistes d’espera, Comín ja va advertir, a principis del 2016 que es necessitarien mil milions d’euros per reduir-les. Un finaçament que, segons el titular de Salut, només es podria assolir “amb la independència” de Catalunya i la gestió pròpia dels recursos.

A part de la independència, una altra prioritat del Departament de Salut de cara finals d’any és enfortir l’atenció primària, incrementant en 500 el nombre de professionals en aquest nivell.