Mar Barberà Barcelona | viernes, 03 de febrero de 2017 h |

A Catalunya hi ha diverses fundacions i associacions de pacients que treballen per potenciar la recerca de teràpies innovadores per a diferents tipus de malalties. Amb l’objectiu de crear vincles i establir sinèrgies entre aquestes entitats i la indústria biomèdica, l’associació d’empreses de l’àmbit de les ciències de la vida i la salut de Catalunya, CataloniaBio, i la Fundació Grup d’Afectats per l’Esclerosi Múltiple (GAEM), van organitzar, el 2 de febrer, una trobada pionera. La trobada, que va reunir més de 100 professionals al Parc Científic de Barcelona, va posar sobre la taula nous models de recerca col·laborativa que permeten optimitzar i accelerar el desenvolupament de nous tractaments perquè arribin el més aviat possible als pacients.

Actualment, es diagnostiquen més de 300.000 nous casos de càncer infantil a l’any, malgrat tot, es considera una malaltia rara. La Richi Foundation és una entitat que ajuda als nens amb càncer a lluitar contra l’aïllament social que viuen ells i els seus familiars. Segons Pau Gimeno, vicepresident d’aquesta fundació, “volem combatre l’aïllament apostant per l’especialització i impulsant la investigació”. Gimeno va assenyalar que el primer problema amb què es van topar en el moment de crear l’entitat va ser la falta d’expertesa. “Cap de nosaltres érem experts investigadors ni en captació de fons. No ens sentíem còmodes fent sopars de gala i per aquest motiu vam crear un model de fundació totalment diferent”.

La manera que té d’aconseguir fons la Richi Foundation és a través de tres branques. “La Richi Talent, un certamen que identifica, premia i acompanya les joves promeses amb talent que lideraran el progrés. La Richi Music, un campus per desenvolupar el talent musical i un programa d’entreteniment i generació de continguts. I, per últim, la Richi Research, on escollim un projecte i invertim diners creant una companyia”, va explicar Gimeno.

Per a la indústria biomèdica, conèixer de primera mà els grups de pacients l’apropa a un coneixement de les necessitats no cobertes i li permet desenvolupar productes amb més valor per a la salut, així com facilitar la participació en assajos clínics de medicaments innovadors. “La indústria busca coneixement i expertesa en les fundacions”, va dir Luis Ruiz, CEO de Spherium Biomed, una companyia que desenvolupa innovacions biomèdiques d’origen acadèmic per tal d’accelerar la seva transició al mercat. D’altra banda, segons Ruiz, la indústria també busca suport en les fundacions. “Hem anat a buscar que ens donin suport, és una manera indirecta de demostrar al món que anem pel bon camí”.

En aquesta línia, Núria Costa, coordinadora del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya (CCPC), va explicar que aquesta organització “és l’òrgan assessor que representa les entitats de pacients davant de l’Administració catalana i que permet donar veu als pacients”. Segons Costa, el CCPC funciona amb un sistema d’aliances. “Detectem necessitats que presenten els pacients i anem a buscar qui són els experts per poder resoldre-les”, va afirmar.

Per últim, el secretari general de Cataloniabio, Melqui Calzado, va destacar la importància dels sistemes d’aliances entre ambdós sectors. “D’una banda, el CCPC funciona amb un sistema d’aliances i, d’altra banda, la indústria biomèdica vol col·laborar amb els pacients”, va dir Calzado.