M. B.

Barcelona

| viernes, 27 de enero de 2017 h |

Diversos professionals sanitaris han creat el Cercle de Salut, una entitat que, segons el seu president, Miquel Bruguera, que va ser president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), vol ser un fòrum de reflexió i debat sobre polítiques sanitàries. “Un lloc on es pugui ensenyar críticament com van evolucionant els sistemes de salut europeus i tenir en compte els mètodes amb un cost-benefici raonable. A partir d’aquí, volem formular propostes al Departament de Salut perquè les pugui utilitzar per implantar-les al nostre país”. Els impulsors del Cercle de Salut van presentar el projecte al conseller Antoni Comín, el 24 de gener. Es preveu fer la presentació en societat el proper 13 de febrer. Segons Bruguera, el context sanitari actual ha propiciat la creació d’aquesta entitat. “El professional sanitari està força queixós. Tenim un sistema sanitari bastant ben dissenyat i força eficaç però, en canvi, no creix perquè el finançament cada vegada és més pobre i no hi ha perspectiva de que això millori”. Bruguera ha destacat que aquest estat d’insatisfacció ha generat converses dins el sector. “Ha germinat la idea de fer alguna cosa que no hi era”.

Impulsors del Cercle

Alguns dels impulsors del Cercle de Salut són , entre d’altres, Lluís Bohigas, economista especialitzat en temes sanitaris; Manel del Castillo, director gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu; Olga Pané, gerent del Parc de Salut Mar de Barcelona i Marc Soler, director corporatiu del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB). Aquesta iniciativa, segons Bruguera, ha estat impulsada per un grup heterogeni. “Hi ha gent de tots colors polítics i també hi ha gent que no té cap color polític”. D’altra banda, l’expert ha assegurat que la figura del gestor està molt present en el Cercle de Salut. “Pels gestors, la situació de pobresa econòmica és encara més crítica que pels metges perquè trobar recursos és la seva obligació principal”, ha dit Bruguera. Un element cabdal que, segons Bruguera, necessita el Cercle de Salut és tenir una base associativa potent. “Necessitem molta neurona acumulada per arribar a tenir projectes consistents basats en ciència i experiència, no en sentiments”. Tanmateix, l’expert ha destacat que en aquests moments s’han de definir els objectius concrets que “s’han de buscar en funció de les circumstàncies actuals, i que hem de definir”.

El Cercle de Salut compta amb el suport del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, el Col·legi de Farmacèutics, el Col·legi d’Economistes, la Societat Catalana de Gestió Sanitària, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, i el Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES) de la Universitat Pompeu Fabra.