“Barcelona està preparada per acollir l’EMA, el més important és que la coordinació entre les tres administracions és excel·lent”. Així ho ha dit la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, en el col·loqui ‘Una oportunitat per a Espanya’, que ha tingut lloc , aquest migdia, al Círculo Ecuestre de Barcelona.
Barcelona continua la seva campanya per acollir l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) que, després del Brexit, s’ha d’ubicar en una altra capital europea.L’èxit d’aquesta campanya, segons ha reconegut Montserrat, rau en la bona coordinació entre les tres administracions; la de l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, juntament, amb la resposta positiva i el suport que està tenint la societat. “Els ciutadans no entendrien ni ens perdonarien que no anéssim a la una amb aquesta candidatura”, ha subratllat.
Montserrat ha destacat que “el 85 per cent dels pacients es mostren satisfets amb el sistema sanitari espanyol, aquest fet avala que l’EMA pugui venir a Barcelona”, ha dit, i ha afegit que “des del primer moment vam saber que havíem de tenir l’esperit del 92”. En aquella ocasió, Espanya es va presentar com a candidata per acollir l’agència i, tot i que no ho va aconseguir, va quedar finalista.
Punts favorables de Barcelona per acollir l’EMA
22 països són els que es presenten com a candidats per albergar l’EMA.
Montserrat ha destacat que “fins ara, moltes vegades, les agències s’havien decidit per motius basats en aspectes polítics. En canvi, ara s’ha fet un procés amb criteris tècnics, objectius i transparents per decidir on van les agències financera i de medicaments que marxen de Londres”.
Segons la titular de Sanitat, Barcelona compleix els tres punts importants que s’avaluen per acollir l’EMA. “Mantenir i garantir la seguretat dels pacients europeus, mantenir el talent humà de l’EMA i garantir amb rapidesa la continuïtat de la feina que fa l’agència mentre es trasllada”.
Això s’aconsegueix, segons ha dit, gràcies a que “tenim l’edifici a punt, i el personal suficient de l’Agència espanyola, perquè ho hem contemplat en els pressupostos de l’any 2017”.
Amb tot, Montserrat ha reconegut que la candidatura de Barcelona competeix amb grans rivals com pot ser Bratislava. “Els països de l’est no tenen cap agència europea i un dels requisits per acollir l’EMA és el de la dispersisó geogràfica, fet que els afavoriria”.