GM Barcelona | miércoles, 15 de marzo de 2017 h |

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha participat a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona en una jornada per reflexionar entorn l’impacte que tenen les desigualtats socioeconòmiques en la salut de les persones. Ha estat en el marc d’aquesta sessió que s’han donat a conèixer els principals resultats de l’estudi “Desigualtats socioeconòmiques en la salut i la utilització dels serveis sanitaris públics de la població de Catalunya”, un treball realitzat per l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), amb dades corresponents a l’any 2015.

Com una de les primeres conclusions, el treball confirma l’existència de gradient socioeconòmic en tots els indicadors analitzats tot i que d’una magnitud variable segons l’indicador. En aquest sentit, les persones amb menys recursos experimenten, entre d’altres, més hospitalització psiquiàtrica, més hospitalitzacions evitables i més consum de fàrmacs, mentre que l’ús de l’atenció primària o de les urgències és molt més igualitari entre nivells socioeconòmics.

L’estudi apunta que les persones amb menor nivell socioeconòmic tenen una probabilitat 4 vegades major de morir abans dels 65 anys. A més, i en el que suposa una de les conclusions més rellevants, aquestes desigualtats marquen la salut des dels primers anys de vida de les persones, de manera que els nens i nenes presenten un gradient elevat en funció del nivell socioeconòmic dels seus progenitors. Les nenes i els nens de famílies de menor nivell socioeconòmic, les que han esgotat el subsidi d’atur o perceben una renda mínima d’inserció, presenten respectivament 4 vegades i 2,8 vegades més de probabilitats de pertànyer al grup de persones que pateixen malalties greus respecte als nens i nenes de major nivell socioeconòmic, corresponent a famílies amb rendes superiors als 100.000 euros anuals. De la mateixa manera, la taxa d’hospitalització psiquiàtrica d’un nen amb pocs recursos és gairebé 7 vegades superior a la d’un amb majors rendes familiars. I pel que fa al consum de psicofàrmacs, la probabilitat és de 3,4 vegades superior en infants amb menys recursos.