Premios Fundamed
Gaceta Médica Barcelona | viernes, 01 de septiembre de 2017 h |

Investigadors de l’Institut Hospital del Mar de Recerques Mèdiques (IMIM) i del Idiap Jordi Gol acaben de publicar un article on es posa en evidència que les malalties autoimmunes augmenten significativament el risc cardiovascular i de mortalitat general. Això és particularment pronunciat en persones que pateixen artritis reumatoide o lupus eritematós sistèmic.

A més, s’ha vist que les malalties inflamatòries intestinals, com la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa, incrementen el risc d’ictus i el de mortalitat per qualsevol causa. L’article es publica aquest mes en la revista Heart.

Per dur a terme l’estudi de l’IMIM s’ha seguit una cohort durant sis anys que va incloure a gairebé 1 milió de persones amb edats compreses entre els 35 i els 85 anys, sense antecedents de malaltia cardiovascular. Els investigadors assenyalen que la gran grandària de la mostra ha permès estimar la incidència d’esdeveniments cardiovasculars i la mortalitat en persones diagnosticades de malalties autoimmunes.

La prevalença d’algunes d’aquestes malalties és relativament freqüent, per la qual cosa el seu impacte no és menyspreable.

Així, s’estima que l’artritis reumatoide afecta entre 150.000 i 200.000 persones a Espanya i la malaltia de Chron i la colitis ulcerosa a unes 100.000 persones, aproximadament. “Volíem determinar si s’incrementava el risc de sofrir una malaltia coronària, un ictus o la mortalitat general en persones que pateixen malalties autoimmunes de caràcter inflamatori com la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa, artritis reumatoide, lupus eritematos sistèmic o espondilitis anquilosant, entre altres, i establir la seva incidència per cada patologia”, explica María Grau, investigadora del grup de recerca en Epidemiologia Cardiovascular de l’IMIM i investigadora principal del citat article.

Major risc de ictus

Els resultats d’aquest estudi van constatar que trastorns sistèmics del teixit connectiu (com el lupus) i l’artritis reumatoide són les malalties que tenen associat un major risc cardiovascular i de mortalitat general, seguit de les malalties inflamatorias de l’intestí, com la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa, que suposen un increment del risc de ictus i de mortalitat. Encara que estudis anteriors ja havien mostrat una relació entre les malalties inflamatòries autoimmunes cròniques amb el risc cardiovascular, l’àmplia grandària mostral del treball de l’IMIM i el tipus de disseny permet que els resultats siguin més generalizables.

“Es creu que l’augment del risc cardiovascular i de mortalitat en l’artritis reumatoide i el lupus són a causa de la interacció de la inflamació, els factors metabòlics, la teràpia i els factors relacionats amb la malaltia”, explica María Grau. Aquesta experta afegeix també que “desenvolupar noves eines per a la predicció d’esdeveniments cardiovasculars que incorporin biomarcadors d’activitat de les malalties inflamatòries autoimmunes, podria ajudar a reduir la incidències d’aquests esdeveniments”.