GM Barcelona | viernes, 24 de febrero de 2017 h |

Un equip d’investigadors de l’Institut de Bioingenieria de Catalunya (IBEC) ha identificat un mecanisme mitjançant el qual les cèl·lules canceroses aconsegueixen escapar del tumor per promoure la metàstasi. L’estudi, que s’ha publicat com a portada de la revista Nature Cell Biology, revela que les cèl·lules tumorals poden reprogramar les seves veïnes sanes perquè aquestes les arrosseguin més enllà del tumor cap a altres teixits sans.

Les víctimes del segrest són els fibroblasts, un tipus de cèl·lula que s’encarrega de la síntesi i organització de la matriu extracel·lular. “Els fibroblasts són professionals del manteniment dels teixits sans i són capaços de crear túnels en els teixits i desplaçar-se a través d’ells. Utilitzen aquesta capacitat per restaurar els teixits quan sofrim una ferida”, afirma Anna Labernadie, investigadora Juan de la Cierva a l’IBEC i primera autora de l’estudi. Els investigadors han descobert que les cèl·lules canceroses utilitzen la mobilitat dels fibroblasts per escapar-se dels tumors i desplaçar-se pels teixits. L’entorn del tumor, o estroma, modifica aquests fibroblasts i els utilitza per a la invasió. A partir d’aquest moment, els fibroblasts es dediquen a obrir pas a les cèl·lules canceroses, traçant camins a través de la matriu extracel·lular que envolta el tumor.

Forces físiques

Encara que aquesta interacció tumor-hoste ja s’havia descrit anteriorment, els investigadors de l’IBEC han demostrat que els fibroblasts no solament creen túnels més enllà de l’estroma, sinó que exerceixen forces físiques per arrossegar les cèl·lules de càncer a través d’aquests túnels, promovent la invasió directa de teixit sa. “És semblat a un tren circulant per un túnel: els fibroblasts són les locomotores i les cèl·lules canceroses els vagons”, comenta Labernadie. Mitjançant les mesures de força, que s’han pres amb tècniques desenvolupades i patentades pel grup de l’IBEC, els investigadors han mostrat per primera vegada com els fibroblasts arrosseguen les cèl·lules de càncer fora del tumor per promoure la metàstasi.

Els autors han identificat el mecanisme pel qual les cèl·lules canceroses s’adhereixen als fibroblasts per moure’s conjuntament. Es tracta d’una interacció biofísica entre dues proteïnes diferents, una localitzada en la superfície de les cèl·lules canceroses, la E-caderina, i una altra expressada en la superfície dels fibroblasts, la N-caderina. “No és la primera vegada que s’observa una unió funcional entre dos tipus cel·lulars diferents, però ens ha sorprès la gran eficiència d’aquestes unions heterotípiques com transmissores de força per a la invasió del càncer”, comenta Xavier Trepat, professor de recerca ICREA a l’Institut de Bioingeniería de Catalunya (IBEC) i investigador de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona.