Mar Barberà Barcelona | viernes, 26 de mayo de 2017 h |

Integrar els determinants socials en el sistema sanitari és un dels objectius que pretén el departament de Salut amb la nova reforma de l’Atenció Primària (AP). “Repensar l’AP és, en bona mesura, repensar el sistema de salut”, va dir el conseller de salut, Antoni Comín, durant l’acte de presentació de l’Estratègia Nacional d’Atenció Primària i Salut Comunitària (Enapisc).

Per aconseguir-ho, el departament ha anunciat diversos canvis. El primer passa per ampliar l’equip de capçalera assignat a cada ciutadà. Així, a banda de metges i infermeres, cada nou equip de capçalera estarà format també per un treballador social i un administratiu sanitari. Actualment, els ambulatoris catalans ja compten amb la figura del treballador social però aquest no està vinculat a un pacient. El nou pla també inclou que augmentin en un 50 per cent el nombre d’aquests professionals per cobrir tots els CAP del territori. La directora general de Planificació en Salut, Pilar Magrinyà, ha explicat que aquesta figura “lliga al sector de la salut amb el social” per poder afrontar el problema de l’envelliment de la població i la cronicitat.

Més de 5.000 nous professionals

En concret, la reforma de l’atenció primària preveu una dotació de 397 milions d’euros. D’aquests, 218 milions aniran destinats a incrementar la plantilla dels nous equips de capçalera en uns 5.000 professionals: 1.500 metges, 2.500 infermeres, 130 treballadors socials i 800 auxiliars administratius, que s’incorporaran als equips al llarg dels propers set anys. “El repte és fer un sistema a mida de la persona”, va dir Comín. Per això, un dels punts forts que contempla el pla és el nou model d’assignació. Un model que, com ja havia anunciat Comín a principis d’’any, té per objectiu millorar l’equitat en la distribució dels recursos i combatre les desigualtats en salut, mitjançant l’indicador socioeconòmic compost. Un indicador que relaciona les diferències socioeconòmiques amb les necessitats de salut. S’implementarà al llarg del 2017 i es destinaran un total de2,5 milions d’euros a 155 equips d’atenció primària.

Altres mesures

Altres mesures que planteja el nou model per poder assolir la qualitat assistencial són garantir el temps mitjà de 10 minuts per visita, o passar de les 1.700 persones de població assignada per cada metge de família a les 1.300 persones de població assignada, cosa que permetrà reduir la pressió assistencial que pateixen els professionals. A més es suprimiran càrrecs intermedis de l’Institut Català de la Salut (ICS), de manera que la relació entre el director del sector i l’equip d’atenció primària (EAP) serà més directa i, alhora, permetrà més autonomia de gestió als EAPS.