Juan Pablo Ramírez Madrid | viernes, 02 de junio de 2017 h |

Barcelona ha viscut aquests dies el Congrés Internacional d’Infermeria. El president del Consell General d’Infermeria, Máxim González Jurado, explica alguns dels temes tractats, plantilles, eficiència, prescripció o emergències.

Pregunta. Quina valoració fa del congrés de Barcelona?

Resposta. Ens sentim molt satisfets i molt honrats. Aquest congrés té un enorme impacte, com ja va succeir al congrés que vam organitzar a Madrid l’any 93. Aquest any ha estat la consolidació absoluta. Les grans institucions d’infermeria estan presents aquí. El fet que haguem signat un conveni amb el Consell General d’Estats Units, amb 4,8 milions d’infermeres, per fer un megaprojecte que serà de referència a nivell mundial, són paraules majors.

P. En què consisteix aquest megaprojecte amb Estats Units?

R. Analitzarem conjuntament l’impacte de les bones pràctiques a Espanya i Estats Units amb la utilització d’eines modernes de gestió d’infermeria. Volem veure què resultats s’estan obtenint per fer una proposta a la comunitat internacional.

P. És inevitable la comparació amb altres països. Un dels problemes que reivindiqueu és la falta d’infermeres.

R. Des del punt de vista qualitatiu, un estudi de la Comissió Europea demostra que, en certs serveis, simplement amb la disminució d’una infermera, pot augmentar la mortalitat un 15 per cent. Quantitativament, s’ha celebrat una taula que posa de manifest les grans diferències entre països. Nosaltres estem entorn de sis infermeres per 1.000 habitants, enfront de Noruega que té 22. S’han establert ràtios d’eficiència i seguretat respecte de pacients i de població assistida. A Espanya, malgrat ser els cinquens per la cua en ràtio, la infermeria està classificada entre les tres millors del món. Amb aquest nombre tan escàs, que aconseguim aquests resultats es deu al nivell de qualificació tan enorme dels nostres professionals i al mateix temps al grau de compromís.

P. A quines conclusions han arribat amb la prescripció?

R. Països com Estats Units han explicat les seves experiències i com s’ha generat confiança entre els metges. Com en el nostre cas es farà de conformitat entre les parts, a través de guies clíniques, es generarà un bon clima de confiança.

P. S’ha posat també en valor el paper de les infermeres en els casos d’emergències.

R. No és nou. El Samur i el Summa i els serveis d’emergències de les comunitats tenen els protocols consensuats pels dos consells generals. Tenim uns serveis d’emergències extraordinaris, metges i infermers, que es formen conjuntament. És un bon exemple per a la prescripció. Es formen adequadament, es creen protocols i en qualsevol moment es pot donar resposta a una situació.