GM Barcelona | miércoles, 15 de marzo de 2017 h |

L’Hospital Sant Pau de Barcelona ha realitzat les primeres 30 operacions d’Espanya per prevenir l’aparició del limfedema en els últims cinc anys, ha explicat el director del Servei mancomunat de Cirurgia Plàstica del Sant Pau i Hospital del Mar, Jaume Masià, en la presentació del Barcelona Breast Meeting 2017 i del VI Simposi Mundial de la Cirurgia de Limfedema. El linfedema, que és l’acumulació anormal de líquid de teixit tou a causa d’una obstrucció en el sistema limfàtic que afecta especialment a pacients amb càncer de mama, és un “problema de salut de primer ordre” que afecta a 300 milions de persones al món i un milió a Espanya, ha remarcat Masià.

Aquesta patologia crònica afecta especialment a dones amb càncer de mama que han sofert una cirurgia àmplia de ganglis sentinella, i que, com a conseqüència, s’ha produït una interrupció dels gots limfàtics de l’aixella, provocant una falta de drenatge i una acumulació de líquid que provoca una gran inflor en l’avantbraç. Les intervencions preventives pioneres s’han dut a terme al mateix moment de l’operació de buidatge de ganglis afectats per un tumor, després d’analitzar el perfil anatòmic del pacient i la seva capacitat de drenatge.

L’operació preventiva serà un dels eixos destacats del simposi que reuneix a més de 360 experts de 30 països en el Sant Pau, i també s’abordaran tècniques de tractament reactiu d’aquesta patologia crònica i progressiva, de la qual amb prou feines s’operen el 20 per cent del global de casos en tota Espanya, ha lamentat Masià.