José A. Rodríguez Barcelona | viernes, 02 de junio de 2017 h |

Més professionals d’infermeria i amb millors condicions de treball per millorar la salut dels pacients. Aquesta ha estat una de les principals reclamacions dels professionals durant el recent Congrés Internacional d’Infermeria, celebrat a Barcelona. Les infermeres han reivindicat la importància de la seva professió en el sistema sanitari i han alçat la veu contra l’escassetat de professionals i la precarietat. En aquest sentit, Linda Aiken, directora del Centre per a Resultats de Salut i Recerca sobre Polítiques de la Universitat de Filadèlfia, i una de les principals investigadores sobre la relació entre les condicions de treball de les infermeres i la salut dels pacients, va comentar els resultats dels seus més recents estudis als Estats Units. “Per cada pacient que s’afegeix a una infermera, s’incrementa la mortalitat un 7 per cent. L’escassetat d’infermeres augmenta la mortalitat”, va afirmar.

Per la seva banda, Amelia Amézcua, del Sindicat d’Infermeria Espanyol (Satse), va recordar les dades de l’Estudi d’incidents i esdeveniments adversos en medicina intensiva (Syrec), del 2007, que indica que el 40 per cent dels pacients ingressats en les UCI tenen risc de patir efectes adversos, i que un 60 per cent són evitables. “És un problema de salut pública, i per això cal augmentar el personal d’infermeria, ja que en la ràtio infermera/pacients estem en el lloc 33 de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics. I en la Unió Europea la mitjana és de 8,4 infermeres per mil habitants, mentre que a Espanya és de 5,1 infermeres per mil habitants”, va assenyalar Amézcua. Segons el parer d’aquesta experta, més enllà de contractar més professionals, “també cal millorar les condicions de treball, ja que es produeix una desplanificació freqüent per ‘necessitats del servei’, la qual cosa augmenta la fatiga dels professionals”.

Així mateix, va reclamar que és necessari millorar la formació i la comunicació entre tots els professionals per conciliar la medicació i evitar duplicitat de proves. Cal tenir en compte, va afegir, que els efectes adversos més greus tenen un impacte també en els professionals. “Alguns abandonen la seva professió”, va agregar Amézcua.