GM Barcelona | martes, 31 de enero de 2017 h |

Experts de la Universitat Queen Mary de Londres (QMUL, per les seves sigles en anglès) i l’Imperial College de Londres, a Regne Unit, han trobat 107 noves regions de gens associades amb la pressió arterial alta, la qual cosa potencialment pot permetre identificar als pacients de risc i dianes per al tractament.

Els investigadors van estudiar 9,8 milions de variants genètiques de 420.000 participants del Biobank de Regne Unit i van realitzar referències creuades amb les seves dades de pressió arterial. De les 107 noves regions genètiques, moltes es van expressar en alts nivells en els vasos sanguinis i el teixit cardiovascular, i podrien ser potencialment nous objectius farmacològics per a tractaments de la hipertensió.

L’equip de científics també va desenvolupar una “puntuació de risc” genètic en vincular les dades de salut i hospitalaris dels participants del Biobank britànic amb la seva genètica de pressió sanguínia i va mostrar que podria utilitzar-se la puntuació per predir un major risc d’accident cerebrovascular i malaltia coronària.

Com més elevada era la puntuació de risc d’un pacient, més probabilitats presentava de patir pressió arterial alta a l’edat de 50 anys. Els que estaven en l’extrem superior de l’escala de risc registraven 10 mmHg de pressió arterial més alta que els pacients amb puntuacions de risc més baixes. Per cada 10 mmHg que una persona té la pressió arterial més alta del normal, el risc de malaltia cardíaca i accident cerebrovascular s’incrementa en al voltant del 50 per cent o més.