J.P.R. Madrid | viernes, 24 de noviembre de 2017 h |

L’Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) es traslladarà a Amsterdam, una de les ciutats candidates millor preparades tècnicament. Durant tot el procés, la major preocupació dels responsables i funcionaris de l’EMA es basava en la importància que la nova seu quedés situada en una capital capacitada per fer una ‘mudança’ sense risc per als pacients i que garantís la continuïtat de la majoria del personal.

Amsterdam configurava al costat de Barcelona i Milà la terna de ciutats amb major nombre de possibilitats entre les 19 candidates que es van presentar al començament del procés d’elecció. Era una de les conclusions de l’informe ‘Patient first per EMARelocation’, elaborat per la Fundació de Ciències del Medicament i Productes Sanitaris (Fundamed).

El document analitzava els criteris establerts per la Comissió Europea, els de la pròpia EMA i els de Fundamed que cridava l’atenció sobre la necessitat que la nova seu pogués cobrir les necessitats dels pacients.

La ciutat holandesa, igual que l’espanyola i la italiana, responia als principals criteris per a la seva elecció. Entre d’altres es basaven en el suport d’una agència local del medicament fort, l’accessibilitat amb un dels aeroports més importants d’Europa i la disponibilitat d’una seu que li permetés dur a terme les activitats de l’agència en àrees com l’aprovació de fàrmacs , les inspeccions, la farmacovigilància i la salut pública, com és el cas de les iniciatives contra les resistències antimicrobianes.

Garantir el trasllat

Les enquestes internes advertien que la majoria del personal es traslladaria a Amsterdam de ser finalment escollida. Fins i tot una enquesta interna de l’EMA, incloïa a Amsterdam entre les cinc ciutats favorites dels funcionaris, el que asseguraria el manteniment del personal tot i el trasllat. No obstant, la situació comporta riscos, com va indicar el director de l’agència, Guido Rasi. “Fins i tot en aquest cas, les nostres activitats es veuran afectades i hem de planificar-ara per evitar la creació de llacunes en el coneixement i l’experiència”, ha afegit.

Amsterdam va comptar amb un aliat que cap de les seves dues grans rivals van tenir, la sort. Barcelona va quedar eliminada després de la primera votació, marcada per l’independentisme. La incertesa d’aquests dies a Catalunya va fer que el treball de les autoritats espanyoles caigués en sac trencat. L’eliminació de la candidatura va aprofundir més encara en les diferències polítiques entre el Govern central i el de la Generalitat de Catalunya. La diplomàcia europea va preferir apostar per una ciutat que garantís una estabilitat a llarg termini, després de les complicacions que ha provocat la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, el fenomen conegut com Brexit.

Però va ser en l’última votació on la sort es va fer notar amb més força. Milà havia resultat guanyadora en les dues primeres rondes de votacions. A la tercera i definitiva, la ciutat italiana i l’holandesa van quedar igualades en vots. L’elecció havia de prendre per sorteig. La fortuna va atorgar el seu vot de qualitat a Amsterdam.

Una mudança de 16 mesos

La capital holandesa comptarà ara amb 16 mesos per dur a terme el trasllat des de Londres amb l’objectiu que l’impacte en els pacients sigui mínim. El 30 de març de 2019 ha d’estar completament operatiu. Per a això comptarà amb unes instal•lacions de 27.000 metres quadrats, capacitat suficient per donar cobertura als 890 empleats actuals i als més de 36.000 visitants que rep cada any.

En aquest període comptarà amb el suport de l’agència holandesa, Medicines Evaluation Board, agència que compta amb el suport de la indústria per la seva fiabilitat. Tot i així, després de conèixer la notícia, la indústria farmacèutica va reclamar una mudança amb garanties per als pacients. “L’EMA és una institució essencial per assegurar l’accés dels pacients de la Unió Europea a medicaments cada vegada més segurs, eficaços i precisos, i fer-ho a més en el menor temps possible. Per això és clau facilitar la continuïtat del capital humà “, ha assenyalat la patronal espanyola Farmaindústria en un comunicat de premsa.

També l’associació europea va insistir en aquest punt. “És vital garantir la continuïtat de les funcions crítiques de l’EMA, la seva capacitat per retenir personal i accedir a xarxes d’experts”, va manifestar Stefan Oschmann, president de la patronal europea EFPIA la setmana passada.

EL PROTAGONISTA

Les reaccions a l’eliminació de Barcelona no s’han fet esperar. El Govern va culpar a l’independentisme de la derrota soferta el passat 20 de novembre a Brussel•les. “M’atreveixo a dir que aquest és potser un dels danys directes que ens ha pogut portar l’independentisme a Catalunya, però que ara, més que mai, tots junts hem de treballar units per continuar en aquest gran projecte que és Europa i que és Espanya “, ha assenyalat la ministra, després de conèixer la notícia. Els ministres d’Economia i d’Afers Exteriors, Luis de Guindos i Alfonso Dastis, es van manifestar en la mateixa línia. Per la seva banda, el PDeCAT va culpar el Govern de la decisió. “És molt evident que amb un Govern a la presó ia l’exili, reclamar responsabilitats em sembla molt poc decent. Qui és competent qui negocia amb altres Estats és el Govern de l’Estat i és evident que la diplomàcia espanyola no ho ha fet bé “, han assenyalat.