José A. Rodríguez Barcelona | viernes, 15 de septiembre de 2017 h |

Amb la música no només a una altra part, si no que, si pot ser, a tots els racons del món. Jordi Gatell, badaloní i oftalmòleg, és un apassionat del violí. Tant que forma part de la World Doctors Orchestra, que li permet recòrrer el món amb la seva música.

Pregunta. D’on li ve la passió per la música?

Resposta. Els meus pares em van portar al conservatori quan tenia vuit anys. I des de llavors no he parat. Vaig arribar a setè curs de violí en el conservatori, només em faltava un. Però havia de decidir, si em dedicava a la música o estudiava medicina. I vaig escollir la medicina. Vaig continuar amb la música en l’orquestra del col·legi de metges i en una orquestra que vam muntar a la facultat.

P. I per què el violí?

R. Vaig escollir de petit, no tenia experiència amb altres instruments, i m’atreia el violí. Encara que és cert que aquest instrument no és molt agraït durant els primers anys. Fins que comences a afinar pateixes tu i la teva família. Però vaig superar la fase del mal d’oïdes.

P. Què és la World Doctors Orchestra?

R. És una orquestra que va fundar un metge de Berlin farà uns cinc o sis anys. Aquest metge va buscant altres metges per tot el món que toquessin instruments de música clàssica. I em van acceptar. Hi ha metges de Japó, Austràlia, Estats Units, Europa… I es realitzen concerts a tot el món. Ens reunim tres o quatre dies abans del concert, abans assagem de forma individual, cadascun es fa càrrec de les despeses que comporta el viatge. Són concerts benèfics, i la recaptació es destina a alguna ONG. Formen part de l’orquestra uns mil metges, però en els concerts participen uns cent aproximadament.

P. Què li aporta formar part d’aquesta orquestra?

R. M’encanta la música i és genial poder conèixer metges d’altres països, parlar amb ells, saber com treballen. I, esclar, tocar en llocs al·lucinants, com la Filharmònica de Berlin.

P. On és més important no donar la nota: en l’orquestra o en un equip mèdic?

R. Un centre sanitari gran és com una gran orquestra simfònica. Està el director mèdic, els caps de secció, els metges… I allò que és important, com en una orquestra, és que tothom toqui a l’uníson. I, esclar, marca la pauta el director, tant en l’orquestra com en l’equip mèdic.

P. Com veu actualmente l’àmbit de l’oftalmologia?

R. És una especialitat molt dinàmica. Sobretot pel que fa a l’àmbit quirúrgic. Ha evolucionat molt, amb el làser i la cirurgia refractària. També ha evolucionat molt la cirurgia de les cataractes.

P. L’OMS ha alertat que hi ha una epidèmia de miopia mundial.

R. El que passa és que cada vegada s’empra més la vista d’a prop. Vivim tot el dia amb pantalles, ja sigui per treball o per oci. Crec que seria necessari fer més èmfasi en la necessitat de realitzar una bona higiene visual, alternant visió propera i llunyana, amb una bona hidratació ocular.

Píndoles

Quina és la teva ciutat favorita? Girona.

Un país per descobrir? Japó.

Si no fos oftalmòleg, per quina una altra especialitat mèdica hagués optat?
Radiologia.

Un escriptor? Joe Dispenza.

Un equip de bàsquet? El Joventut.