GM

Barcelona

| jueves, 05 de enero de 2017 h |

Una de les mesures que va anunciar el conseller de Salut, Antoni Comín, el passat mes de febrer davant la primera Comissió de Salut al Parlament, va ser que l’Hospital General de Catalunya (HGC) de Sant Cugat del Vallès i la Clínica del Vallès deixarien de formar part del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (Siscat). Aquesta mesura, segons Comín, servia per garantir que el Siscat no inclou centres de titularitat privada i amb ànim de lucre. Des del moment d’aquest anunci, les parts implicades han mostrat les seves preocupacions sobre el canvi de titularitat.

A l’octubre, Comín va anunciar que el Departament de Salut havia fet una oferta al Grup Quirónsalud, propietària de l’hospital, per comprar-lo per un import de 50 milions d’euros. Segons el titular de Salut, la compra inclouria l’edifici i l’equipament i, a més, la xarxa pública també absorbiria els 1.000 treballadors que té l’HGC. L’empresa ho va negar rotundament dient que no hi havia cap proposta i que, per tant, no podien estudiar cap oferta inexistent. Per la seva banda, el titular de salut va contestar dient que el Departament de Salut havia fet “una proposta discreta en el moment que convenia i que no havia de provar res”. Tanmateix, tot i que inicialment el conseller va assegurar que s’acabaria amb tota l’activitat pública a l’HGC el 31 de desembre, va rectificar el l’octubre en anunciar que es mantindria una part de la radioteràpia contractada per part del CatSalut en aquest centre, on el 80 per cent del servei és activitat pública, el que requeriria una “modificació del contract” en comptes de la seva extinció, com sí va succeir en el cas de la Clínica del Vallès.

Actualment, el comitè d’empresa de l’HGC ha urgit un “pla de viabilitat” al Grup Quirónsalud sobre els llocs treball que es poden veure afectats per la modificació del contracte amb el Servei Català de la Salut (CatSalut) a partir de l’1 de gener.

Per la seva banda, la secretària general de CCOO a l’HGC i membre del comitè de crisi, Isabel Zapata, ha lamentat la gestió de Comín. “Ens genera una situació d’incertesa perquè està jugant amb el pa dels treballadors”. La dirigent sindical calcula que la reducció de l’activitat pública que realitza aquest centre pot acabar amb 90 llocs de treball a temps complet, xifra que s’elevaria si es tenen en compte els contractes a temps parcial.