José A. Rodríguez Barcelona | jueves, 20 de abril de 2017 h |

El grup polític Ciutadans es va estrenar el 2006 al Parlament de Catalunya amb tres diputats i poc menys de 90.000 vots. Actualment, la formació és la segona força després de Junts pel Sí, compta amb 25 diputats i ha rebut la confiança de més de 734.000 persones. En aquesta entrevista, Jorge Soler, metge, explica quines són les idees del seu grup polític en l’àmbit sanitari.

Pregunta. Ciutadans ha passat de no existir com a grup parlamentari a esdevenir la segona força en poc menys de deu anys. Quines són les línies bàsiques del seu projecte polític en temes de salut?

Resposta. Primer de tot seria fonamental despolititzar el sistema sanitari per professionalitzar els llocs més elevats de la piràmide. També pensem que l’atenció primària ha de ser el nucli de l’assistència, i ha de poder oferir als ciutadans una àmplia cartera de serveis. I cal empoderar als professionals d’aquest nivell assistencial. El sistema sanitari ha d’estar liderat pels professionals, i no per polítics que canvien de tant en tant. D’altra banda defensem més transparència pel que fa a les llistes d’espera i que els ciutadans puguin conèixer els indicadors de resultats dels centres i els professionals que els atenen.

P. Perquè considera que és tan rellevant el tema dels indicadors de resultats?

R. Perquè estem parlant del risc dels pacients. I tenen dret a saber quants casos opera a l’any un cirurgià, però també els indicadors de resultats dels centres pel que fa a infeccions, supervivència… Estem parlant del risc dels pacients, de la seva salut. La seva atenció es finança amb diners públics, i tenen tot el dret a saber què passa en aquest sentit a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital de Bellvitge o l’Hospital de Viladecans. I això no només seria bo per als pacients. També seria bo per als professionals, perquè aquest contrast milloraria la qualitat. A més, es tracta d’una mesura que no és difícil d’implementar. Els indicadors de resultats surten fàcilment de les històries clíniques dels pacients. Sistematitzar això és ben senzill.

P. En alguna ocasió, vostè ha criticat al conseller Comín per polititzar la sanitat catalana. A què es refereix exactament?

R. Doncs al fet que no pot ser que cada vegada que arriba un nou conseller, els primers sis mesos es destinen a canviar totes les direccions, subdireccions, gerències… Jo crec en la meritocràcia. Cal aconseguir que els hospitals i els centres d’atenció primària els liderin els millors professionals, i no polítics. Han de ser persones amb expertesa clínica, de recerca, de docència i de gestió.

P. Les llistes d’espera és un dels “temes” de la sanitat catalana. Quines són les seves propostes per afrontar aquest repte?

R. Cal fer diverses coses. Una és afegir transparència. Nosaltres pensem que la llista d’espera comença des que el pacient sol·licita una prova o una derivació. Però normalment les peticions acaben en un calaix i en algú que diu que “ja el trucarem”. I això és un maquillatge de les llistes d’espera intolerable. Quan un pacient surt de la visita, no sap quan li faran la prova, per exemple. Ha d’esperar una carta, i no és infreqüent que rebi una segona carta on li diuen que li posposen. La nostra proposta és establir un sistema de transparència de tal forma que la programació es faci el primer dia i el pacient pugui conèixer la llista d’espera real.

A més, creiem que es podria establir a cost zero un sistema de vasos comunicants. Si un pacient ha d’esperar cinc mesos per visitar-se a Oftalmologia a l’Hospital Arnau de Vilanova, on li toca, però pot fer-ho en tres setmanes a l’Hospital Santa Maria, que està al costat, perquè no fer-ho?

P. El conseller Comín ha deixat clar més d’una vegada que vol desprivatitzar el sistema sanitari. Inclús va anunciar una oferta de compra de l’Hospital General de Catalunya. En aquest debat sobre l’equilibri público-privat de la sanitat, quina és la postura de Ciutadans?

R. Creiem que predominantment cal apostar per un sistema públic. Ara bé, no és tan rellevant la titularitat del proveïdor com que aquest sigui transparent i ofereixi resultats de qualitat. El conseller ha generat molt fum i molts incendis en aquest sentit, amb l’oferta de compra de l’Hospital General de Catalunya, amb el tema del Sagrat Cor… Anuncis de desprivatització que al final no s’han complert.

P. Vostè ha presentat una proposició no de llei relativa a “la millora de la protecció dels pacients afectats per la pseudociència”. En quin estat es troba?

R. En tràmit. És una proposta molt potent, perquè hi ha persones amb càncer, amb metàstasi, estafades, que deixen el seu tractament. Proposem que si un metge sospita que això està succeint, ho comuniqui al jutjat.

LAS FRASES

El sistema sanitari ha d’estar liderat pels professionals, i no per polítics que canvien de tant en tant”

Es podria establir a cost zero un sistema de vasos comunicants pel que fa al problema de les llistes d’espera”

El conseller ha generat molt fum i molts incendis amb el tema de la desprivatització”