E. M. C. Madrid | viernes, 01 de septiembre de 2017 h |

L’actitud innovadora i creativa per donar resposta als pacients amb esclerosi múltiple (EM) dels professionals d’aquesta Unitat en el Servei de Neurologia de l’Organització Sanitària Integrada Bilbao Basurto és un dels valors que els va fer mereixedors del Premi BIC en aquesta categoria de l’última edició. La seva nova responsable, Mar Freijo, explica en aquesta entrevista els avanços i els seus nous projectes, i anima a tots els centres que tinguin un model particular per abordar aquesta patologia a compartir-ho amb els altres per seguir avançant. Una línia que potencien aquests premis de GACETA MÈDICA.

Pregunta. Per què és imprescindible orientar l’activitat sanitària a la qualitat en l’atenció al pacient davant una patologia com l’esclerosi múltiple?

Resposta. L’esclerosi múltiple és una malaltia molt greu en termes de discapacitat, afecta a una població molt jove i la seva incidència està augmentant. A més, a dia d’avui disposem d’un arsenal terapèutic molt important (fins a 12 fàrmacs) que fan cada vegada més complex el seu maneig, precisant d’una gran especialització per part dels professionals que ens dediquem a aquesta malaltia.

P. Han introduït en el servei alguna novetat interessant en els últims mesos? Tenen algun projecte a la vista?

R. En els últims mesos s’està apostant per la formació en aquesta malaltia i s’han incorporat nous professionals perquè hi hagi una continuïtat en l’assistència i recerca. El nostre principal repte en els següents mesos és renovar la nostra unitat d’esclerosi múltiple com CSUR (Centre, Servei i Unitat de Referència del Sistema Nacional de Salut).

P. Què ha suposat per a vostès el Premi BIC? Al marge d’aquests qüestionaris, mesuren el funcionament del servei i els seus resultats a través d’alguna altra via?

R. Els Premis BIC suposen per als professionals involucrats en la Unitat un reconeixement a l’esforç, que es veu recompensat, és un estímul important per seguir treballant en la mateixa línia. A més de fer-nos visibles a l’exterior, els pacients també se senten orgullosos de formar part d’això. Respecte a la segona qüestió, el funcionament del servei i els seus resultats es mesuren periòdicament dins del pla de Gestió del servei i es van implantant millores segons els mateixos.

P. Què li diria a altres hospitals que comptin amb models especialment interessants en l’abordatge d’aquesta patologia? Els animaria també a participar?

R. Als hospitals que comptin amb models interessants en aquesta malaltia els diria que ho comparteixin perquè tots tenim alguna cosa que aprendre uns d’uns altres. I per descomptat que els animaria a participar en els BIC perquè crec que fomenten l’interès per la malaltia i perpetuen les ganes de seguir treballant per donar una atenció d’especialitzada i de qualitat.

LA DADA

La XII edició 2017 dels Premis Best in Class (BIC), que concedeix GACETA MÈDICA, del grup Wecare-u, i la Càtedra d’Innovació i Gestió Sanitària de la Universitat Rei Juan Carlos, ja ha entrat a la seva recta final. És l’últim impuls perquè els hospitals, serveis i unitats i centres de salut que vagin a participar en aquesta convocatòria omplin els qüestionaris o aportin la documentació, en funció del premi al que es postulin, abans del proper 15 de setembre, dia en què finalitza el termini ampliat de presentació.

En aquestes jornades segueixen arribant noves candidatures a tots els guardons, entre elles al premi principal, el BIC al Millor hospital, recolzat per Roche, que passa a premiar de forma més general la qualitat assistencial i la innovació. Com ja va avançar GM, a partir d’aquest any, la classificació en aquest premi servirà per dissenyar un ránking de millors hospitals que aspira a convertir-se en un referent no solament per als professionals sanitaris o els gestors, sinó també per als ciutadans.

A més, els equips d’Anestèsia, Urgències o Hematologia, entre moltes altres categories, podran mesurar també la seva aposta per la qualitat assistencial en aquesta edició, en la qual també es premiaran les millors iniciatives en Humanització de l’assistència sanitària.

El Premi BIC en Microbiologia i el de Recerca en Oncologia s’estrenen aquest any. La Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica s’ha implicat de manera especial en aquest nou premi, que neix amb la col·laboració de Roche Diagnostics, comptant amb el suport dels seus professionals per elaborar els qüestionaris en aquest apartat tenint en compte els paràmetres específics o les característiques assistencials úniques que presenten aquests serveis.

El nou premi de Recerca en Oncologia, amb el suport de Bristol Myers Squibb, distingirà la iniciativa més potent en recerca preclínica i estudis en fase I. La col·laboració de la Clínica Universitat de Navarra, el Centre de Recerca Mèdica Aplicada Universitat de Navarra i la Fundació ECO ha estat essencial per identificar els indicadors més importants en aquest camp.