El recentment presentat projecte de decret que regula la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris a Catalunya per part del col·lectiu d’infermeria en els centres i serveis sanitaris públics i privats ha estat valorat de manera diferent per part de metges i infermers.
Una de les dificultats importants en la redacció d’aquesta norma catalana, presentada pel conseller de Salut, Antoni Comín, el 30 de juny, ha estat que no col·lisionés amb el Real Decreto 954/2015 del Govern central on persisteix el desamparament de les infermeres i infermers.
Així, et text d’aquest projecte de decret català pretén donar seguretat jurídica a les infermeres perquè continuïn usant i indicant medicaments que actualment no estan subjectes a prescripció mèdica sense que sigui necessària l’autorització expressa d’un metge.
En el cas dels medicaments subjectes a prescripció mèdica, el text preveu que les infermeres puguin indicar i usar-ne en els seus àmbits d’actuació professional, en el marc de protocols clínics amb el suport d’un diagnòstic mèdic previ.
Tot i que aquest projecte és fruit del treball que, durant 15 mesos, han establert conjuntament els col·lectius mèdic i infermer, amb el Departament de Salut, ara ha despertat certa controvèrsia entre ambdós col·lectius.
D’una banda, Josep Maria Puig, secretari general del sindicat Metges de Catalunya, entén que la formació és exigible per receptar, encara que siguin productes de taulell. “Els metges han estudiat fins a sis vegades més, han fet 160 hores dedicades a farmacologia en contra de les 20 hores que han destinat els professionals d’infermeria a estudiar-la. Per tant, requerim més formació perquè el col·lectiu infermer pugui prescriure”. El sindicat anuncia que presentarà les esmenes oportunes quan l’executiu català aprovi el decret, previsiblement, d’aquí a cinc o sis mesos.
Per la seva banda, Josep Vilaplana, president del Consell del Col·legi de Metges de Catalunya, tot i que d’entrada agraeix a la conselleria “que hagi estat un any escoltant les nostres observacions”, creu que “no han estat gaire concrets en l’aspecte de la formació. Volem que en el decret ja surti un cert grau de compromís respecte la formació infermera”. Vilaplana ha afegit que “nosaltres parlàvem de 150 hores de formació específica per a la infermeria, que segons l’àmbit i les hores d’experiència de la infermera seran més o menys”.
Les infermeres celebren el projecte
Des del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, celebren l’inici de la tramitació de la publicació del decret perquè, segons diuen en el comunicat, la norma proposada “no entra en contradicció amb el Real Decreto 954/201, s’ajusta exactament al que infermeres i infermers fan cada dia, fa propostes en estricte compliment amb les competències de les comunitats autònomes, i és una norma de caire organitzatiu, no competencial”.
El col·lectiu infermer també celebra la creació de la Comissió de Pràctica Assistencial integrada pel Departament de Salut, el Consell de Col·legis d’Infermeres i el Consell de Col·legis de Metges, i que “ens obliga a l’acord entre professionals, respecta l’autonomia professional a la vegada que aposta decididament pel treball en equip, vetlla per la seguretat de les persones que atenem i és una norma segura que estableix els mecanismes d’avaluació dels resultats de l’aplicació pel que fa al seu impacte”.