GM Barcelona | miércoles, 10 de mayo de 2017 h |

El Howard Hughes Medical Institute (HHMI, Estats Units) ha anunciat avui els guanyadors del premi International Early Career Award. Aquesta distinció s’atorga a científics joves i excepcionals amb una carrera investigadora que promogui l’avanç de la biomedicina a nivell global. Entre els guardonats es troben Tomàs Marquès-Bonet, professor d’investigació ICREA a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i Rubén Moreno Bote, cap del Grup de Neurociència Teòrica i Cognitiva de la Universitat Pompeu Fabra. Tots dos investigadors rebran 650.000 dòlars repartits al llarg de cinc anys a partir de setembre de 2017.

Un comitè de científics distingits va examinar més de 1.400 sol·licituds en el procés de selecció, on van avaluar tant l’impacte dels treballs anteriors com les perspectives de futur dels investigadors. Els experts també van donar especial importància a les habilitats i els talents de cada candidat.

Segons Marquès-Bonet, director de l’Institut de Biologia Evolutiva, centre mixt de la UPF i el CSIC, “aquest tipus de premis et permeten realitzar projectes més arriscats que amb el temps poden possibilitar l’expansió dels límits del coneixement, ja que són molt més flexibles que convocatòries convencionals”. El seu objectiu durant els propers cinc anys és desenvolupar un catàleg de les variacions genòmiques entre els grans simis per poder aplicar-ho a la conservació i per entendre millor l’origen evolutiu de la nostra espècie. Tal com comenta el també investigador del CNAG-CRG, “l’enfocament evolutiu pot aportar moltes dades sobre les adaptacions que tenim i fins i tot tenir implicacions biomèdiques”.

D’altra banda, l’equip de Moreno Bote s’endinsarà en l’estudi dels factors que limiten la informació sensorial al cervell. “Com mostren alguns pacients de la síndrome d’Asperger, la capacitat real del cervell podria ser molt superior a la que normalment experimentem. Però, quins són els factors que posen fre a les nostres capacitats?”. Per a l’investigador del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la UPF, “entendre quins factors limiten la informació al cervell i conèixer els agents externs que redueixen el processament d’aquesta informació podria tenir un impacte molt positiu en educació. A més, aquests resultats també ens permetrien entendre la diferència entre la intel·ligència artificial i la inte·•ligència humana”.