GM Barcelona | miércoles, 08 de febrero de 2017 h |

Un estudi liderat per Chaysavanh Manichanh, responsable de la línia de recerca de Microbiota Intestinal del grup de Fisiologia i Fisiologia Digestiva del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha identificat vuit biomarcadors que podrien millorar el diagnòstic de la malaltia de Crohn i el disseny del tractament per a aquesta patologia i per a la colitis ulcerosa.

L’estudi, publicat avui a Gut, ha analitzat la microbiota de pacients i persones sanes a partir de mostres de femta. En concret, han analitzat un total de 415 mostres de femta de 178 participants per identificar els vuit biomarcadors que podrien descartar el diagnòstic de la malaltia de Crohn i, per tant, evitar proves invasives com la colonoscòpia i l’endoscòpia.

Els vuit biomarcadors es corresponen amb els següents vuit grups de microorganismes: Faecalibacterium, Peptostreptococcaceae, Anaerostipes, Methanobrevibacter, Christensenellaceae, Collinsella, Fusobacterium i Escherichia, essent aquest dos últims els més detectats en el pacients de Crohn. A més, es tracta del primer estudi en què s’han recollit mostres de pacients al llarg d’un any, un disseny que ha permès als investigadors detectar els biomarcadors en el 80 per cent de les mostres, malgrat els canvis en la microbiota característics d’aquesta patologia.