Mar Barberà

Barcelona

| viernes, 03 de marzo de 2017 h |

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha demanat a la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, que el govern espanyol no recorri la llei d’accés universal a la salut quan sigui aprovada pel Parlament de Catalunya. El Govern central va impulsar el 2012 un reial decret que limita l’accés sanitari a les persones immigrants, però la Generalitat ha promogut una norma pròpia per evitar aquesta restricció i garantir la targeta sanitària individual a tots els ciutadans empadronats a Catalunya.“L’any 2012, el Govern del Partit Popular va fer saltar pels aires el principi d’universalitat amb el Reial Decret. Esperem que, arribat el moment, el Govern espanyol no recorri una llei que protegeix el dret a la salut de tots els ciutadans”, ha dit Comín. Aquest ha estat un dels quatre temes que s’han posat sobre la taula en la primera reunió entre Comín i Montserrat, a la seu del Departament de Salut.

En aquesta primera reunió entre ministra i conseller també s’ha tractat “el fatigant” infrafinançament del sistema sanitari català, segons Comín. El conseller ha dit que “Catalunya és l’única comunitat autònoma que ha hagut de retirar tres pagues extres als seus treballadors, les altres només una. Amb aquesta dada ja s’entén fins a quin punt l’infrafinançament a Catalunya és especialment lasciu”. En resposta a aquesta reclamació, la ministra Montserrat ha instat Comín a involucrar-se en un dels grups sorgits de la Conferència de Presidents Autonòmics, i ha reiterat la importància de la seva participació en aquest grup, perquè és “aquí on es parlarà i negociarà el finançament de la sanitat, ja que és una de les prioritats sorgides d’aquesta Conferència”. Comín, però, ha explicat que “no té cap sentit entrar en la negociació d’uns acords que no hi ha cap garantia que seran respectats. L’experiència ens diu que no es defensa als catalans anant a negociar un acord que saps positivament que no es complirà”.

Un altre tema que s’ha posat sobre la taula ha estat el de les exportacions del Banc de Sang i Teixits que Catalunya hauria d’estar fent a les missions de pau que tenen les Nacions Unides a diversos païos africans, després de guanyar-ne el concurs promogut per la mateixa organització. No les està fent perquè el Ministeri de Sanitat les ha bloquejat. “Demanem al Govern espanyol que aixequi el veto. L’any vinent el Banc de Sang i Teixits es tornarà a presentar al concurs i, si torna a guanyar, esperem que es pugui du a terme sense els obstacles que li està posant el Govern central”, ha reclamat Comín.

L’últim tema tractat ha estat la candidatura de Barcelona per albergar l’Agència Europea del Medicament (AEM). En aquest punt, segons Comín, han estat d’acord. “El Govern espanyol ja té una decisió irreversible sobre quina ha de ser la ciutat espanyola candidata i aquesta és Barcelona”.