GM Barcelona | lunes, 21 de agosto de 2017 h |

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha alertat en una conferència a la XLIX Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada, que la qualitat del sistema sanitari català està en risc amb l’actual marc polític i financer. “Cal un gran salt polític a Catalunya per seguir protegint el dret a la salut dels nostres ciutadans”. Comín ha criticat l’infrafinançament crònic i perpetu per part de l’Estat espanyol que ha patit el model sanitari català des dels anys 80 i ha advertit que no es pot continuar amb aquesta situació. “Hem de continuar garantint el nostre dret a la salut sense diferències de classe o gènere. Volem posar en risc tot això? Aquest doncs ha de ser un dels principals motius perquè Catalunya faci el salt polític”, ha destacat i hi ha afegit: “Amb la República podrem tirar endavant totes les reformes que estem plantejant per millorar el nostre sistema. Sense República, ja veurem”.

En aquest mateix àmbit, el conseller ha demanat la “dimissió “ i la “inhabilitació permanent i urgent” per a tots aquells polítics que “van intentar destrossar el sistema sanitari català perquè van intentar atemptar contra la vida dels catalans”.

El titular de Salut, però, ha remarcat que tot i l’“adversitat de l’Estat en termes de finançament” i d’aquells que van intentar destrossar el sistema sanitari, Catalunya ha aconseguit teixir un dels millors models de salut a Europa gràcies a la “qualitat dels nostres professionals” i també als “grans consensos polítics i transversals” que hi ha hagut com ara per exemple en l’aprovació el 1990 de la Llei d’Ordenació Sanitària de Catalunya (LOSC). També ha recordat que la crisi econòmica va ser “molt traumàtica però el desgel ha tornat, encara que va lent”.