GM Barcelona | viernes, 05 de mayo de 2017 h |

Un any després de començar a utilitzar tècniques de cirurgia mínimament invasiva en Urologia Pediàtrica, per a l’eliminació de càlculs renals, experts de la Fundació Puigvert de Barcelona han pogut confirmar que aquestes tècniques permeten reduir el sagnat, disminueixen el dolor postquirúrgic i escurcen l’estada a l’hospital dels més petits.

Tal com explica Anna Bujons, cap de la Unitat d’Urologia Pediàtrica de la Fundació Puigvert, en el cas de les cirurgies infantils, el tamany és important. “Els ronyons dels nens són petits i això fa que l’accés a les pedres sigui difícil. Gràcies a l’evolució de les tècniques mínimament invasives, poden eliminar-se grans pedres per complet”, apunta l’experta. En aquest sentit, des de la Fundació Puigvert destaquen que, amb la miniaturització dels instruments, s’ha aconseguit passar de realitzar operacions obertes a fer-ho mitjançant incisions d’1,5 mil·límetres.

La mini nefrolitotomia percutània és una evolució de la cirurgia percutània convencional i permet operar a través d’orificis mínims però aconseguint un accés òptim per eliminar totalment els càlculs renals. Així, s’utilitzen instruments de 1,5 mil·límetres de diàmetre per tractar pedres de més de 2 centímetres. El fet que, en algunes ocasions, les pedres d’aquesta grandària poden arribar a ocupar tot el ronyó d’un nen, posa de manifest la importància d’utilitzar aquest tipus de cirurgia en edat pediàtrica.

Segons Bujons, en els casos de pedres en el ronyó de pacients pediàtrics hi ha moltes possibilitats que el càlcul torni a desenvolupar-se, per la qual cosa l’eliminació total és “imprescindible”. “El fet de desfer totalment el càlcul, a part de prevenir la recaiguda, permet preservar la funció renal”, apunta. En pacients en edat pediàtrica, les pedres en el ronyó solen associar-se a anormalitats anatòmiques, metabòliques o infeccioses. Tots aquests aspectes s’han tractat en una masterclass d’Urologia Pediàtrica, organitzada recentment en la Fundació Puigvert i que ha reunit a més de 100 experts internacionals en la matèria. Aquesta és la primera vegada que s’ha dut a terme una masterclass d’aquest tipus a nivell europeu