GM Barcelona | miércoles, 11 de enero de 2017 h |

Els hematólegs espanyols, Jesús María Hernández Rivas i Guillermo Sanz Santillana, coordinats per l’Institut de Recerca Biomèdica de Salamanca (IBSAL), lideren ‘Harmony’, un projecte europeu aprovat per la Iniciativa de Medicaments Innovadors, en el qual, a través del big data, es dibuixarà el mapa europeu dels tumors hematológicos.

El projecte de cinc anys de durada, i dotat amb 40 milions d’euros, es realitzarà a través d’un consorci que reuneix a 51 socis d’11 països europeus entre els quals es troben set empreses farmacèutiques. A més, per aconseguir els objectius marcats, més de 20 experts europeus determinaran els projectes que permetran desenvolupar tractaments més eficaços i facilitar la presa de decisions per reduir el temps de desenvolupament d’un fàrmac fins a la seva disponibilitat en els malalts.

Es tracta d’un grup complex de malalties que afecten a la sang, la medul·la òssia i els ganglis limfàtics, entre les quals es troben el mieloma múltiple, la leucèmia mieloide aguda, la leucèmia linfoblástica aguda, la leucèmia limfocítica crònica, els limfomes no hodgkin, les síndromes mielodisplàsiques i les hemopaties malignes pediàtriques.

Millorar els tractaments i respondre als problemes més apressants

“El que es pretén és posar en funcionament una plataforma de gestió de big data per integrar dades que permetin donar resposta als problemes més apressants de les malalties hematològiques i millorar els tractaments dels pacients que les sofreixen”, ha explicat Hernández Rivas.

De fet, els membres del consorci confien que el desenvolupament de ‘Harmony’ faciliti la definició de criteris de valoració clínics i de resultats en els principals tumors hematològics, tant pediàtrics com d’adults així com afavorir la posada en comú i avaluació sobre la rellevància dels resultats clínics.

A més, al seu parer, aquest projecte ajudarà a definir els mitjans per realitzar una anàlisi de dades amb diferents nivells d’informació així com a identificar marcadors específics per desenvolupar a priori teràpies innovadores i efectives per a aquest tipus de tumors.

“’Harmony’ ens permetrà recopilar informació contrastada de milers de pacients anònims i ens facilitarà la identificació d’informació rellevant sobre el tractament dels tumors hematológics”, ha afegit l’investigador.