J. V. Madrid | viernes, 23 de junio de 2017 h |

La col·laboració públic-privada s’ha convertit en la principal via per a l’abordatge d’una malaltia crònica com la diabetis. La directora general de Roche Diabetis Care, Lisa Huse, subratlla la necessitat d’implementar un nou model. “Un canvi de mentalitat és urgent”, subratlla.

En aquest sentit, Huse afirma que podem aprendre del sistema sanitari dels Estats Units. “Als Estats Units s’emfatitza molt més en la prevenció i accessibilitat als medicaments i dispositius. La principal despesa referida a l’atenció a la diabetis a EUA són les hospitalitzacions, que generen el 43 per cent dels costos directes mentre que els fàrmacs i subministraments sumen el 18 per cent en diabetis”. En tot cas, cal assenyalar que els dispositius i els subministraments no són el principal generador de despesa; els pacients i els professionals tenen accés a un ventall ampli. A Espanya, les opcions per a l’elecció dels dispositius sanitaris és més reduïda.

Segons Huse, “el model actual per al maneig de les malalties cròniques no funciona”. En diabetis, solament el set per cent dels pacients (a tot el món) aconsegueixen l’objectiu metabòlic. “Les empreses han de proporcionar solucions, en particular les que ajuden als pacients i professionals —continua—. Les persones amb diabetis han de prendre decisions cada dia que poden afectar als seus resultats clínics. Necessitem que el sistema públic i les empreses col·laborin. Hem de canviar el flux de treball. En Roche Diabetis Care, la nostra estratègia és la gestió integral dels pacients amb diabetis”.

En aquest àmbit, la companyia està avançant per anar més enllà i canviar la forma en què els professionals i els pacients s’involucren. “Dos sistemes que oferim aquí a Espanya són Diabetis 360 i Teràpia Go —explica Huse—. Aquestes solucions ajuden als professionals a proporcionar accés als serveis i realitzar un seguiment remot i continuat, però també milloren els processos interns del centre.