Controlar la pandemia
Carmen M. López Valencia | viernes, 24 de noviembre de 2017 h |

La importància de les dades en vida real (Real World Evidence) a l’hora de posar en valor els resultats d’eficàcia i efectivitat de qualsevol tractament està més que constatada. En esclerosi múltiple s’han fet passos importants, que posen de manifest com l’evidència dels assaigs clínics pot augmentar en la pràctica clínica. És el cas de alemtuzumab i teriflunomida, comercialitzats tots dos per Sanofi Genzyme com Lemtrada i Aubagio. Durant la LXIX Reunió Anual de la Societat Espanyola de Neurologia es va analitzar l’experiència d’aquests fàrmacs més enllà del laboratori.

En el cas de alemtuzumab s’ha demostrat la durabilitat de l’eficàcia durant set anys. Una eficàcia, com explica Guillermo Izquierdo de l’Hospital Verge de la Macarena, que mostra una reducció de la taxa de brots, millora de discapacitat i reducció de l’atròfia cerebral. “Es pot confirmar que les dades que teníem fins ara no es fan malbé, veient-se la mateixa tendència en l’evolució de la malaltia”. Segons la seva opinió, el fonamental és que els pacients amb EM no progressin. “Hem vist que hi ha un grup important de pacients que no només no empitjoren, sinó que milloren”, afegeix Izquierdo.

Les dades en vida real mostren com hi ha una estabilització de la malaltia. Una afirmació en la qual van coincidir els diferents neuròlegs que van intervenir en la primera sessió: Agustín Oterino de l’Hospital Marqués de Valdecilla; Myriam Solar de l’Hospital de Cabueñes; Luis Brieva de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida; i Bonaventura Casanova de l’Hospital La Fe de València.

En pacients naive, els resultats s’assemblen a l’estudi CARE MS I que evidencia que la taxa anual de brots en el any set es va mantenir baixa (0,14); i que el 22 per cent dels pacients va millorar la seva discapacitat. Així mateix, mostren una reducció consistent de la pèrdua de volum cerebral en els dos primers anys, romanent baixa entre els tres i set anys. Les dades NEDA acumulats en quatre anys també van evidenciar que el 61 per cent dels pacients que només va rebre dos cursos de Lemtrada ni cap altre fàrmac va estar lliure d’activitat clínica ni radiològica.

En pacients switch, el CARE MS II també comparteix resultats en RWE, evidenciant que la taxa anual de brots en el any set contínua baixa, igual que en l’estudi anterior (0,13), i que el 21 per cent va millorar la seva discapacitat. Pel que fa a la pèrdua de volum cerebral en els dos primers anys també va estar baixa. De la mateixa manera, les dades NEDA revelen que el 48 per cent dels pacients que van rebre dos cursos del fàrmac i cap altre tractament no va presentar activitat clínica ni radiològica.

Del laboratori a la consulta

“Els pacients reals no són com els dels assajos, tenen cursos clínics diferents i diferents expectatives pel que fa al fàrmac”. Tenint en compte això, Inmaculada García-Castañón de l’Hospital Universitari de Fuenlabrada, explica que en la pràctica clínica s’han replicat les dades d’eficàcia i seguretat de teriflunomida. “És un fàrmac amb una tolerància molt bona ia més, les dades avalen que el canvi des injectables a aquest tractament en aquells pacients amb problemes de tolerància és un tractament segur que no compromet el control de la malaltia”, assegura.

A través de quatre experiències en diferents comunitats (Astúries, Múrcia, Madrid i València) es van donar a conèixer els resultats d’aquesta teràpia. La conclusió principal és que aquests resultats s’assemblen entre si, el que ve a refutar la idea de García-Castañón. Per la seva banda, José Meca de l’Hospital Verge de l’Arrixaca, té clar que “teriflunomida té grans dades amb molta eficàcia i s’està traduint en una gran efectivitat en la pràctica real, així com en seguretat”.